сряда, 9 ноември 2016 г.

Чудотворна икона на Божията Майка "Избавителка от беди"

«Избавительница от бед» чудотворная икона Божией Матери

90 години са изминали от момента, когато в малкото селце от Самарска губерния Божията Майка е проявила своята велика милост, показала е своето небесно застъпничество за целия човешки род.
Пресветата Богородица се явява в Ташла в трудно време, когато от никъде не очаквали помощ.
И сега Тя помага със своята чудотворна икона "Избавителка от беди" и със светената вода, бликнала в близост да лекува и да помага на хората, да ги призовава към вяра и към спасение на душата.

История на появяване на иконата

На 21 октомври 1917 г. жителка на с.Тешла, послушницата Екатерина Чугунова сънувала Божията Майка, Която и показала място в селото, където да бъде намерена Нейна икона. Екатерина разказала на 2 свои приятелки за съня си, и трите отишли на посоченото място.
По пътя Екатерина видяла 2 ангела, които носили икона на Божията Майка, озарена с ярко сияние. Когато стигнали в близост до мястото, видението изчезнало. Двете и приятелки не видели нищо.

«Избавительница от бед» <BR>чудотворная икона Божией Матери

Най-накрая те стигнали до мястото, където Екатерина видяла видението да изчезва. Едната и приятелка започнала да разкопава указаното място с мотика, и изведнъж усетила нещо твърдо. В същото време около тях се събрали хора. Тя започнала да разравя земята с ръце, и извадила от там икона на Божията Майка - неголяма, която лежала с лика нагоре. В момента, в който жената извадила иконата, от земята бликнала вода.
Иконата била отнесена в храма на селото, където я положили за поклонение, заедно с иконата на Св.Троица.
Новината за появата на иконата бързо обиколила съседните села, и скоро в Тешла започнали да идват тълпи на поклонение пред иконата. Край извора, където бликнала водата започнали да отслужват молебени и в това време започнали да се случват чудотворни изцеления.

Ташла, святой источник, Свято-Троицкий храм села Ташла
Источник, возникший на месте явления иконы Божией Матери «Избавительница от бед»
Виждайки това непрекъсващо поклонничество, местната власт се уплашила не на шега, и църквата скоро била закрита. Иконата дали на местното зърнохранилище, и често работещите там чували църковни песнпения. Иконата била изнесена от две послушници. Как ли не се опитвали комунистите да я открият, но не могли. Тогава решили да закрият извора със светена вода. До него била построена ферма за животни, а извора закопали. Но силата на Божията Майка е толкова велика, че както и да затрупвали извора, той бликвал на друго място.
Когато в края на войната разрешили църквата да бъде отворена отново, се струпало цялото население да помага в почистването и. Иконата на Божията Майка била върната в църквата отново.

Молитва пред иконата на Божията Майка "Избавителка от беди"

О, Майко Божия, помощ наша и защита, бъди наша избавителка, на Теб се уповаваме и винаги Те призоваваме! Смили се и помогни, пожали и избави, чуй нашата скръбна молитва, успокой ни и ни зарадвай, любящите Твоя възлюбен Син, на Него слава, чест и поклонение, с Отец и Светия Дух, во веки веков. Амин.

Чудеса

Имала съм щастието да посетя много манастири и свети места, но моите пътувания прекъснаха, когато заболях тежко. Диагнозата, която ми поставиха беше туберкулоза, като ми предложиха операция, защото състоянието ми се влошаваше всеки ден.
Изпаднах в отчаяние, не знаех какво да направя. В първата седмица на Великия пост отидох на изповед при свещенник Николай в Ташла. Той ме посъветва да пия билки и да се помазвам с осветено масло от иконата на Божията Майка "Избавителка от беди".
През целия пост ходих с автобус до храма, и се връщах пеша. След поста отидох в туберкулозния диспансер в Самара и изследването показа: никакви петна, белия дроб беше съвършенно чист. Всички лекари бяха изумени, а моята радост нямаше граници.
Р.Б.Галина, с.Мусорка
Няма коментари:

Публикуване на коментар