събота, 24 октомври 2015 г.

Свети Димитър - при недоброжелатели и стихийни бедствия; за получаване на увереност; при парализи


Свети Димитър Солунски пострадал в името на вярата в началото  на 4 век по време на гоненията на християните. Той бил римски проконсул, но открито проповядвал християнството. Св.Димитър успял да обърне във вярата много езичници, а след това мъжествено приел мъченическия венец. Светията живял в гръцкия град Солун, но се ползва с особено почитание във всички славянски народи.

Как защитава иконата
Иконата на св.Димитър ще защити вашия дом от всякакво зло. Той е непрестъпна крепост за недробожелатели и стихийни бедствия. Вие и вашите близки ще придобиете увереност и ще се избавите от безпокойството за бъдещето.

За какво помага иконата
Св.Димитър Солунски се почита като покровител на военните. Неговата икона помага на всички, чиято професия е свързана с военното дело. Неговият образ олицетворява обичта на светиите към отечеството. За мъжете, чийто покровител е светецът, иконата защитава от болести и нещастни случаи и помага за постигането на достойно място в обществото. 

Молитва
Свети и славни великомъчениче Христов Димитре, бърз помощник и топъл защитник на всички, с вяра обръщащи се към теб! Стоящ с дръзновение в небесното царство, измоли от Него опрощаване на нашите грехове, и избави нас от всепогубващите язви, трус, потоп, огън, меч и вечни кавги. Моли за Неговата благодат, да дари всеки град, всеки храм и всяка християнска страна. Ходатайствай пред Царя за победа над врага, мир, тишина, твърдост във вярата и благочестие за цялата наша държава: на всички, почитащи твоята честна памет, измоли благодатна подкрепа за благи дела, за да можем с твоите молитви да наследим Царството небесно за вечно прославяне на Отца, Сина и Светия Дух! Амин.
Празник
26 октомври - Димитровден
Икона на св. Димитър Солунски от Мануил Панселинос, манастира Ватопеди в Света Гора, ок. 1300 г. Източник: culture.gr.

В кои храмове има икони на светеца
Главните светини, свързани със св.Димитър се намират в Солун, Гърция в църквата, носеща неговото име. Много храмове носят името на светеца, само в Гърция те са 547.

Резултат с изображение за св димитър солун
Църквата е построена през V век върху основите на римския затвор, в който е пострадал светецът и където е бил и гробът му.
Бурните събития в този регион могат да бъдат проследени в историята на храма. Между 629 и 639 г. пожар унищожава голяма част от него. Той е възстановен с усилията на жителите на Солун. През 904 г. сарацините превземат града и разграбват църквата. Същото правят и норманите, които се установяват в града през 1181 година.
През 1493 г. храмът е превърнат в джамия от турците.
След освобождаването на Солун през 1912 г. църквата отново става място за поклонение на св. Димитър. При голям пожар през 1917 г., когато са опожарени две трети от града, храмът също е разрушен. Последвалите възстановителни работи възвръщат древната красота на "Св. Димитър".
Днес храмът представлява внушителна постройка. В него са запазени колони от различните периоди от историята му: в подземията може да се видят основите и фрески от първия храм, а в кораба могат да се открият останки от храмови колони или части от стени от различни векове. Всичко това на пръв поглед остава незабелязано за богомолци и посетители, защото църковните архитекти са успели да постигнат пълна хармония между древните останки на храма и съвременните възстановителни работи.
Жителите на Солун почитат св. Димитър като свой небесен покровител. Всяка година, в деня на неговата памет (26 октомври), се извършва литийно шествие с мощите на Солунския чудотворец.
Сградата е под егидата на Юнеско. На стените на базиликата са съхранени мозайки, на които е изобразен св.Димитър. В Солун се появили и икони с неговия образ. В ранните изображения светецът е изобразяван в патрициански дрехи, а в по-късните след 11 век светецът е изобразяван във военни дрехи и с копие или меч.
Св. Димитър е много почитан и в България, затова и много българи се стичат на поклонение пред мощите на светеца в Солун. 
В България най-старата средновековна търновска църква носи името на светеца и се намира във Велико Търново.
St Demetrius Tarnovo Klearchos 2.jpg
В нея са коронясани първите български владетели от Асеневата династия -Петър, Асен и Калоян. Тук на 26 октомври 1185 г. е обявено въстанието на Асеневци срещу византийската власт, навръх Деня на свети Димитър Солунски.
Друга старинна църква в България, носеща името на светеца се намира в с.Паталеница, Пазарджик.
Църквата датира от 12 в. и е обявена за паметник на културата. 

Църква св.Димитър в с.Свирачи с чудотворна икона на Божията Майка
Резултат с изображение за св.димитър с.свирачи


Манастир Св.Димитър - с.Лозен

Житие на св.Димитър
Византийският град Солун празнувал - на консула му се родил син. Радостта на бащата била толкова голяма, че искал да я сподели с всички. Но градоначалника имал тайна, която пазел много усърдно. Той и жена му вярвали много силно в Христос. По това време, в края на 3 век, всички всички хора, изповядващи християнството ги очаквала смърт.
На бебето дали името Димитър. Когато поотраснал, една сутрин майка му и баща му го събудили и завели в тайна стая на къщата им. На стената малкия видял две картини, нарисувани на дърво - на едната имало мъж, на другата - жена. Той не можел да отлепи погледа си от тях - толкова доброта струяла от образите. Родителите му разказали, че пред него са образите на Единния Истинен Бог и образа на Пресвета Богородица.
Известно време след това родителите извикали свещенник и още няколко християни и Димитър бил кръстен.
Малко след като навършил пълнолетие св.Димитър загубил родителите си, защото те били много възрастни, когато той се родил.

Подвиг в името на Христа
Бащата на св.Димитър бил много уважаван човек. Като разбрал за неговата смърт, императора предложил на Димитър да стане проконсул. Младият човек се съгласил. Длъжността му дала възможност да се обръща към хората със Словото Божие. Прославяйки Христа, той приобщил много езичници към вярата и станал апостол в родния си град.
Св.Димитър знаел, че императора изпитва неистова омраза към християните и че рано или късно ще го унищожи. Той разпродал цялото си имущество, а получените пари раздал на бедните. Раказвайки на хората за Христа, той се готвил за мъченически подвиг. Така се и случило. До императора достигнал слуха, че в Солун са се появили много християни и причина за това е новия консул. Арестували младия Димитър. Той не отрекъл, а потвърдил, че вярва в Христос. След това веднага го хвърлили в тъмницата. В сумрачната килия му се явил Ангел Господен, който му дал сили за подвига.

Победа с името на светията
В това време императора се отдал на развлечения - на любимите му бойни игри. Всяко състезание завършвало със смърта на победения. Неизменен победител бил любимеца на императора - боеца Лий. Никой не искал доброволно да се бие с него. За следващата му битка бил призован Нестор - също християнин. Той отишъл при своя учител Димитър и поискал благословението му. Светецът го прекръстил и казал:"Ти ще спечелиш битката".
Нестор отишъл без страх и посрещнал противника си. Боят продължил недълго и християнина победил. Императорът много се разгневил и заповядал да убият Нестор, и след него и Димитър.
Тайно, под прикритието на нощта, християни изнесли тялото на светеца и го погребали. Верният му служител Луп запазил окървавената дреха и пръстена на светеца. С тези вещи той излекувал няколко болни човека, но бил също убит, когато императора разбрал за това.
Много години след това, когато гоненията над християните престанали, хората, които не забравили за свети Димитър построили храм над мястото, на което бил погребан.

Чудеса

През 412-413 г. велможа на име Леонтий построил църква в Солун заради чудотворното си избавление от паралич. По време на строителството били намерени мощите на св.Димитър.
Като се завърнал в родната си Илария, Леонтий взел със себе си окървавената плащеница на светеца, за да построи още един храм там. С помощта на молитви бил излекуван и управителя на областта от тежка болест.
Още много чудеса се случили от мощите на св.Димитър. Веднъж светецът се явил на презвитера на Солун и му казал, че той ще защитава града и неговите жители. Когато Солун бил нападнат от вражески войски, жителите се готвили за  гибел. Но на седмия ден врага отстъпил. Оказало се, че противника видял окъпан в светлина мъж, с бели дрехи и бял кон. Зад него имало огромна войска. Така св.Димитър защитил родния си град, а след време спасил жителите от глад, като изпратил кораби с жито към Солун.
През 12 век се появили сведения за мироточение от мощите на светеца, затова също освен Димитър Солунски, светеца още е известен и като Димитър Мироточивия.
Много други чудеса са описани в историческите книги. 
Едно от чудесата е свързано с военачалник, който имал стомашно кръвотечение. Лечението не помагало, и когато бил изгубил много кръв той помолил да го отведат в църквата на св.Димитър. Там, на място му станало по-добре и той оздравял.
Друг военен, бил изгубил разсъдъка си, все едно го завладели демони. Неговите близки на сила го завели в храма и го оставили там цяла нощ. На сутринта от храма излязъл съвсем оздравял човек.Няма коментари:

Публикуване на коментар