неделя, 23 март 2014 г.

Свети Артемий Верколски - за кожни и очни заболявания, рак на кожата, двигателни проблеми
Праведен отрок Артемий Верколски е един от най-почитаемите руски светци. Tой не е бил отшелник или мъченик,  а обикновено момче, което Бог взел при себе си на 12 години. До днешни дни са достигнали свидетелства за неговата святост - тялото на момчето е намерено нетленно, облято в сияние; свидетелства за многобройни изцеления и други чудеса.
Поклонници идват в село Веркола от цяла Русия.Селото се намира на границата на Архангелска област с Коми.


За какво помага иконата и молитвата

Пред иконата на св.Артемий Верколски се молим за всякакво изцеление на недъзите на душата и тялото. След откриването на мощите на отрока от тях произлезли множество чудотворства - умиращи хора ставали на крака и оздравявали. За съжаление мощите на св.Артемий са загубени, но чрез горещите молитви пред неговата икона в наши дни и днес се случват чудеса.


Житие на св. Артемий Верколски

Блаженният Артемий се родил през 1532 г. в семейството на благочестиви родители в село Веркола, северна Русия. Артемий бил възпитаван в истинска вяра и нравственост - обичал Бог и почитал своите родители. На 5 години се отказал от детските игри и забавления. Това предизвиквало удивление сред възрастните: той почитал своите родители, бил безпрекословно послушен, обичал Бог, молил се дълго на Бог за милост.
Веднъж, като навършил 12 години, обичайно отишъл с баща си на полето. Излязъл силен вятър, небето се покрило с облаци, станало тъмно като нощ ,извила се страшна буря и се излял проливен дъжд. Гръм поразил малкия Артемий на място. Това се случило на 23 юни, 1544 г.
Тялото на св.Артемий не било погребано, а положено в дървен ковчег и занесено на пусто място в гората над селото, защото се смятало, че внезапната смърт е заради големи грехове. Ковчегът не бил погребан в гората, а го покрили с дървета.33 години по-късно дякон от местната църква отишъл в гората да събира плодове. Като наближил мястото, където бил погребан Артемий видял там сияща светлина. Дяконът се върнал в селото и разказал на всички за видението.Жителите на цялото село се отправили към мястото и видели с очите си описаното от дякона. Те взели решение да вземат ковчега и да го пренесат в двора на църквата Св. Николай Чудотворец в селото. В същата година в селото се разразила страшна епидемия от треска. Синът на жител от съседно село се разболял също. Бащата се молил горещо на Бог, призовавал Неговата Пречиста Майка, светия чудотворец Николай и праведния Артемий да измолят от Бога изцеление на сина му. Той отишъл при мощите на св. Артемий, поклонил се пред тях и взел част от покривалото на гроба - кора от дървета. Като се върнал в дома си, ги сложил на гърдите на сина си. Младежът оздравял съвсем скоро. С голяма радост и бащата благодарил на Бога и на св. Артемий за чудодейното изцеление и разказал на всички за това чудо. Разбрали за това скоро, хората започнали да ходят при мощите на св.Артемий и да вземат от кората, с която бил покрит гроба и я слагали на гърдите на болните, които се освобождавали от болестта. От мощите на свети Артемий се извършвали много чудеса: слепи проглеждали, сакати хора прохождали, глухи започвали да чуват.
През 1610 г. мощите били пренесени в саркофаг и поставени вътре в църквата. През 1618 г. по заповед на цар Алексей бил основан манастир св.Артемий Верколски и мощите били пренесени там. През 1920 г. болшевиките нападнали манастира и оттогава мощите са изчезнали.

Молитва
О, великославни угодниче Божий, о, великий чудотворче свети и праведни Артемий, херувиме земни, човече небесно, събеседник на ангелите, небесни жителю! Погледни от небесната висота с твоите светли очи и изпрати лъчите на Божията благодат.
Светилниче Богоосветен, разсей мрака на нашите грехове с твоите свети молитви, измоли от Светия Отец благодат за нашата душа, бъди бърз помощник и застъпник на всички правоверни. 
Ти , праведни Артеме си насадена от Бога лоза със здравотворен цвят, изцеляваща от тресавището на болестта. О, колко много са се изцелили благодарение на твоята чудна помощ - слепи са прогледнали, глухи за чули, сакати са станали и тръгнали, безумни са се вразумили и всякакви болни са се изцелили. 
Моли се за нас, недостойните за Божията благост, да прости Бог дълговете наши, да пази нашата страна в мир и благоденствие, да се укрепи православната вяра и да спаси всички православни християни. 
Ние ще почитаме твоята свята памет, от поколение на поколение и ще прославяме името на Иисус Христос - на Него подобава всяка слава, чест и поклонение, с Безначалния Отец и с Пресветия и Животворящ Дух сега, и винаги и во веки веков. Амин.

Чудеса


През 1584 г е описано първото чудо - човек на име Павел, страдал от неизвестна болест - ослепял и врата му се извърнал назад. Той се молил на Бог и на св. Николай Чудотворец и споменавал често в молитвите си св.Артемий. Скоро лицето му се обърнало и човека прогледнал, все едно никога не е боледувал. Изцелилият се благодарил на Бог, на Пречистата Божия Майка, на св.Николай и на св.Артемий. След като всички видели чудото, с литийно шествие пренесли мощите на св. Артемий в църквата св.Николай  в селото. 

След пренасянето на мощите в църквата дошла жена с дете с парализирана ръка. Веднага след посещението на гроба на св. Артемий ръката на детето оздравяла.

Човек на име Роман страдал от болест в слабините, и след молитви към св.Артемий оздравял. 

Човек на име Йоан страдал в продължение на 8 години от кръвоизлив в гърлото. С помощта на св.Артемий се излекувал напълно.

Жена на име Ирина страдала 2 г. от силни болки в краката. Тя много се молила на св.Артемий и се изцелила.

Иов Иванов, от съседно село разказва: Боледувах 5 месеца на легло и не можех да се движа. На сън ми се яви св.Артемий и ми каза:'Иди на моя гроб, помоли се и ще се излекуваш." Още като се събудих се почувствах по-добре, станах, благодарих на Бога и отидох на гроба да се поклоня.
Няма коментари:

Публикуване на коментар