неделя, 7 април 2013 г.

Св.Вяра, Надежда и Любов и майка им София - за мъдрост, за укрепване на вярата, надеждата и любовта


Светата мъченица София Римска била майка на Вяра, Надежда и Любов. Тя е възпитавала своите дъщери в християнска вяра. В тези времена /2 век/ в Рим вярващите в Христа били подложени на жестоко преследване от властите. Когато Св.София и нейните деца са били изправени пред избор, тя приела мъдро решение.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Иконата на Св.София защитава от разпад в семейството, а също така от нещастие, предизвикано от недробожелатели. Тя ще направи дома ви непрестъпна крепост за злото, в който ще цари благополучието, добротата и взаимопомощта.

За какво помага иконата

Св. София Римска била преди всичко майка, затова нейната икона помага за възпитанието на децата. С молитва към нея се обръщат тези, които искат техните деца да станат добри, отзивчиви хора. Пред нея се молят за здравето на децата. Също така иконата помага за помирението на съпрузи, избавя от скърби. На жените с името София иконата помага да не се подават на изкушения, да поддържат вярата си, съхранява душевното и физическо здраве.

Празник

17 септември

Житие

Св.София е била римлянка от патрицианско семейство, която от малка е била възпитана в Христовата вяра. Тя се постарала да вдъхне силата на тази вяра в душите на своите невръстни деца и когато идват дните на изпитанието по времето на император Адриан (117-138 г.). От житието на светицата е известно, че те са преживели дълги месеци на жестоки гонения, изтезания и мъки под натиск да се откажат от Христовата вяра и да се поклонят на езическите богове. Тези усилия от страна на императора и неговите сподвижници не довели до успех. Тогава се взема тежкото решение те да бъдат убити и това се извършва по изключително жесток начин - смъртта на Вяра, Надежда и Любов идва пред очите на тяхната майка! Те са обезглавени, но силата на вярата преодолява всичко! Защото Св. София е знаела и твърдо е вярвала, че ги чакат блаженството на вечността и венецът на мъченичеството, поднасяно на тези, които са достойни за Христа. Така в 126 година те приемат мъченическа смърт.
По-нататък житието разказва, че майката, сломена от скръб, е починала на гроба на своите деца и тайните християни от онова време са събрали мощите на мъчениците и тяхната майка и са ги погребали. По-късно те са били извадени за преклонение и почит и днес се намират във Франция, в областта Елзас. Удивителният подвиг на тези жени разкрива колко силен може да бъде човек, когато отстоява своя идеал и не се поколебава да пожертва дори живота си за Христовата вяра!”

Молитва
Свети мъченици София, Вяра Надежда и Любов, увенчани от Господа Иисуса Христа мъдри девици, с прекрасната си майка, християнка по мъдрост и добродетели, вие преминахте краткотрайния си земен път, като запечатахте завършека му с мъченическа кръв. Вие носехте имената на трите добродетели и умъдрени и възпитани от майка си с Божията премъдрост, бяхте образец на доброто. Съединени чрез вярата и мъченичеството, вие станахте мъдрите девици, които срещат своя небесен Жених с пълни съдове елей. Нито детската възраст, нито примамките на мъчителите, нито привързаността към светата майка, която принудително трябваше да види и надживее вашите страдания, не можаха да сломят вашата смелост и ревност във вярата. Последователно една след друга засвидетелствахте, че над временните неща има нещо много по-възвишено. Вие принадлежахте изцяло единствено на Иисуса Христа, затова и без страх изтърпяхте всичко за Него.
Сега вие, слабите на вид деца, заедно със светата си майка София имате велика сила и дръзновение да се молите на Христа Господа за нас. Ето, тук са преклонили глави и колена тези Божи раби (имената), които очакват вашето застъпничество. Запазете ни от злото в света, което по най-различни начини ни заобикаля и връхлита над нас. Запазете децата и юношите, които на вашата възраст са поставени под сатанински натиск и лошо възпитание. Подкрепете родителите в техните грижи за своите чеда. Дайте на всички ни твърдост във вярата и издръжливост при всички изпитания, които животът ни поднася. Подкрепете всички, които се трудят за изграждането на доброто и мира в света. Молете се на Христа Господа, Небесния Миротворец да умири света. Молете Го да не погива ни един млад живот във война, а да настане траен, справедлив мир, в който всички да се радват на спокойно творчество и напредък за благото на всички. Амин!

2 коментара: