събота, 20 април 2013 г.

Валаамска икона на Пресвета Богородица - укрепване на вярата, смирение, защита от беди

Чудотворната икона на Божията Майка две десетилетия престояла в църквата Николай Чудотворец, разположена на остров Вaлаам. Явяването на чудотворната икона било разтълкувано като свидетелство на Покров Богородичен над Валаамската обител, основана от преподобните братя Герман и Сергей Влаамски. Манастирът в това време бил духовен център на православието в Северна Русия, и затова той бил наречен Северен Атон. Пред Вaлаамския образ на Богородица се молят за укрепване на вярата, за даруване на смирение, за твърдост в изпълнение на християнските заповеди, а също така се обръщат с молба за изцеление и защита от всякакво зло и беди.

Как иконата защитава вас и ващите близки

Пред иконата на Вaлаамската Божия Майка се молим за укрепване на духа във всеобща любов и вяра. Иконата се счита чудотворна, и затова пред нея се казват молитви за изцеление от тежки, нелечими недъзи, както телесни, така и духовни.

За какво помага иконата
Молитвата пред Вaлаамската икона на Божията Майка помага за изцеление от болести, пред нея можем да се молим в униние и дущевни скърби, при недостиг на вяра и любов.
IMG_4141_sm.jpg


Молитва

О, Чудна и Най-висща от всички Царице Богородице, Майка на нащия Небесен Цар Христа Бога!
Чуй нас, грещните и недостойните Твои раби, които сега се молят със сълзи на очи: извади ни от ямата на страстите, Владичице, избави ни от  всякакви скърби и печал, огради от всякакви напасти и зли клетви и от врагове. Благодатна Майко Божия, Ти можеш да ни предпазиш от всякакво зло, но можеш и да им дариш благодеяния и да ни спасиш. Помоли Своя Син и наш Бог Иисуса Христа за нашето спасение, за да славим всесвятото име на Твоят Син и наш Бог, заедно с Отца и Светия Дух, сега и до свършека на света. Амин.

История
Валаамская икона Божией Матери, икона в академическом стиле


Разкриването на Вaлаамската икона на Божията Майка се случило в края на 19 в. и историята е удивителна.
Наталия Андреева силно се простудила и получила ревматично заболяване на ставите на ръцете и краката. Болестта се развивала бързо, и тя трудно ходела и движела ръцете си. Жената много страдала и молила Бога и Пречистата Дева да и помогнат. Някакво вътрещно чувство и подсказвало, че за изцелението си трябва да отиде във Вaлаам. Тя купила билет, но далечния път, при нейното състояние и се сторил непосилен и тя започнала да се колебае силно.
В съня си тя видяла прекрасна висока жена в малинова мантия, с детенце на ръце. От двамата струяла чудна светлина и силна топлина, и болната помислила, че може това да е самата Пресвета Богородица. И попитала - дали не живее във Вaлаам? Отговорът бил - да, там живее Тя, и че ще се видят във Вaлаам.
На сутринта жената вече изобщо не се съмнявала, че и се е явила самата Царица Небесна. Тази мисъл крепяла болната, и Андреева без капка съмнение се отправила към Вaлаам.
Историята на Влаамската икона на Божията Майка неразривно се свързва с имената на преподобните чудотворци Сергий и Герман Влаамски, мощите на които се намират на светия остров.  През юли, 1887 на празника на св.Сергий и Герман, Наталия Андреева пристигнала във Вaлаам и казала своята гореща молитва за изцеление. Преди да си заминаване Наталия отишла в църквата Успение Богородично. Каква било нейното изумление, когато тя погледна към лявата страна на църквата, видяла образ в позлатена рамка, от който я гледал Божията Майка, същата от съня и в  навечерието на заминаването. Тя държала детето точно по същия начин, както в съня.Но в този момент се чуло изсвирването на кораба, на който Наталия  трябвало да се качи, и без да успее да отслужи молебен, нито да се доближи до образа, както се полага, тя успяла да запали само свещ и тръгнала към кея.
Нейното здраве се подобрило, и тя хвърлила патериците, въпреки, че болестта не била излекувана напълно. Тя вярвала, че това не е последната и визита до Вaлаам при удивителната икона, на която тя искала да благодари, както и на преподобните Сергий и Герман, за началото на нейното чудесно изцеление.
Вторият път тя отишла във Вaлаам през 1896 г., но дивната икона я нямало в Успенската църква. За трети път отишла на следващата година, и отново иконата не била там.
В тази нощ, тя отново имала удивителен сън. Привидяло и се, че тя ходи през нощта по пътеката на църквата св.Николай Чудотворец и моли Светата Дева да и се яви отново. В този момент пред нея се явил беловлас старец, който я попитал защо плаче. Тя отговорила, че търси Небесната Царица, на което старецът и отговорил да не плаче, защото скоро ще намери тази икона. А на думите, че свещеника я търсил, но не я намерил, старецът казал, че това не е вярно. просто свещеника е забравил къде е иконата. Те отишли до някаква затворена врата, непознатия я отворил и старецът казал - ето я! И Наталия видяла Нейната икона, която била завита в рогозки и била в далечния прашен ъгъл.
След три дния, когато Наталия се готвела за причатие, тя сънувала друг сън - как тя стои в катедралата,  в ръцете си държи мощите на св. Сергий и Герман, там са и двама монаха.В този момент портите се отварят и свещеник и млад монах носят иконата. Наталия изпитала голяма радост, защото това била Тя и паднала на пода пред Нея, с надеждата, че тя ще се излекува напълно. Но свещеника и казал, че за пълното изцеление трябва да се направи молебен с водосвет. В този момент тя се събудила, на сутринта отишла на причастие, и видяла как хората бягат в църквата, разказвайки за чудното откриване на изчезаналата икона на Божията Майка.
Така била намерена Вaлаамската икона на Божията Майка по сънищата на Наталия. Така и намерили образа - загърнат в рогозка, сред стари образи. А най-вероятно старецът от съня бил самия свети Николай.
Радостта на Наталия Андреева била огромна. На следващия Великден тя вече била напълно здрава.
К 120-ю летию обретения Валаамской иконы Богородицы

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници