петък, 5 април 2013 г.

Пресвета Богородица Казанска - за сватба, при проблеми в семейството, за деца, за лечение на очни болести


Чудотворната икона на Божията Майка е една от най-почитаните вРусия. За помощ към нея са се обръщали не само обукновени хора, но и князе, царе и държавници. Тя помагала да се победят враговете, да се освободи страната от нашествениците. В чест на Казанската икона са построени много църкви и манастири. Всеки човек, изпаднал в беда и трудности на работа или в личния живот, може да се обърне с молитва към чудотворния образ и той задължително ще получи помощ.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Чудотворната Казанска икона на Божията Майка и Нейната уникална многовековна история се отнася по тип към Одигитрия-Пътеводителка. В руската история пред нея се молили на Божията Майка за защита на родните земи от нашественици, с вяра, че Тя защитава страната с молитвите си и особено с особената Си любов към Русия. Присъствието на този образ във вашия дом и молитвата пред нея ще защити вас и вашите близки от всякакви беди и ще укаже като Пътеводителка верният път за вземане на сложни решения.
Също така този образ често поставят край детското креватче, защото "Казанската" икона бди за спящото дете и го защитава от всякакво зло, и това не е случайно, а е свързано с историята на иконата - била намерена на пепелище, след сън на малко момиченце.

За какво помага иконата

Молитвата пред Казанската икона на Божията Майка помага при всякакви сложни случаи в живота, в печал, несгоди, скърби.
Богородица и молитвата пред този образ помага при очни болести - когато през 1579 година, след като била намерена иконата и била занесена в храм, тогава се случило първото изцеление от слепота: прозрял Йосиф, който бил сляп почти 3 г. И понеже Казанската икона на Божията Майка е Пътеводителница, молитвата пред нея помага за изцеление от слепота не само телесна, но и от духовна. Тази икона също е благословия при сключване на брак, за да бъде здрав, а съвместния път - дълъг.

Празник

8 юли - в чест на нейното чудотворно намиране
22 октомври - в чест на отблъскване на полското нашествие от Москва

Ролята на Казанската икона на Божията Майка във Втората Световна война

Православната литература в края на 20 век разказва история, която свързва Казанската икона на Божията Майка със събитията в хода на войната.
През 1941 г. руския патриарх Александър призовал всички християни да се обърнат с молитва за помощ на Русия.
Митрополит Илия получил видение на Божията Майка, която му предала послание към руския народ: "Трябва да се открият и построят храмове, манастири, духовни академии и семинарии. Свещениците трябва да бъдат върнати от фронта и от затворите и трябва да започнат да служат. Нека да изнесат чудотворната Казанска икона и да я сложат на важните входове на Ленинград, тогава нито един враг няма да стъпи на святата земя. Пред Казанската икона в Мосва трябва да се направи молебен в Москва; след това тя трябва да бъде в Сталинград, който не трябва да попада в ръцете на врага. Казанската икона трябва да отиде с войските до края на границите на Русия. "
Митрополит Илия предал тези думи на Сталин и главнокомандващия дал обещание и действително изпълнил заръката точно. В блокирания Ленинград жителите направили литийно шествие с Казанската икона на Божията Майка. Ето как това е описано на сайта на Княз Владимировския събор: " Трамваите спрели, нямало електричество, нямало керосин. В сутрешния сумрак, озарен само от орудейните залпове, през дълбоките преспи сняг вървели свещеници, певци, работници и отивали към събора от всички части на града...Певците пеели с палта с вдигнати яки, облечени кой с каквото е намерил. Така стояли и се молили, всички, които се събрали."
Богослуженията в храма, където се съхранявала Казанската икона на Божията Майка се правили два пъти на ден, независимо, че хората страдали и умирали от глад. Заедно с тях, блокадата преживявал и митрополита на Ленинград Алексий. С молитва и слово той поддържал вярващите. "Нашият град се намира в особено трудна ситуация, но ние твърдо вярваме, че него го пази покрова на Божията Майка и небесното представителство на неговия покровител св.Алесандър Невски", "Не падайте духом. Окуражавайте се един друг. Наш дълг е да бъдем силни: ние - руснаците, ние - православните християни" - говорил митрополита и се молел за дара на победата.
През 1943 г. митрополит Алексей и трима свещенослужителя на Княз-Владимировския събор били наградени с медали "За отбраната на Ленинград". Това бил първият случай, когато в историята на съветска Русия, когато представители на духовенството получили държавна награда.
Ленинград не паднал. След като в Москва отслужили молебен, чудотворният Казански образ на Божията Майка занесли в Сталинград. Пред него служили молебени и панахиди. Там, където била иконата, враг не стъпил. След Сталинград светия образ бил по цялата страна, заедно с войските, който преминали в настъпление и започнали да освобождават град след град.
Святая Богородица Казанская
Чудеса

Първото чудо е свързано с първото копие, което всъщност не е първото. Счита се, че Казанската Одигитрия има свой прототип, който е едно от изображенията на Богородица, нарисувано от Лука с Нейна благословия с Нейния лик по време на живота И на Земята. Всички следващи копия на Казанската икона се оказвали чудотворни, като има много свидетелства за това.
Казнския гражданин Герасим страдал от парализа на дясната ръка. В съня си веднъж той чул глас, който му казал да отиде в църковен магазин и да си купи иконата на Казанската Божия Майка. Така и постъпил. И в момента, в който се докоснал до иконата, неговата парализирана ръка се раздвижилая
През 1643 г. недалече от с.Павловско, до гр. Звениград намерили Казанската икона на Божията Майка в гората, до извор. В това село имало тежко болен селянин. На негов съсед му се явила в съня Богородица, Която казала, че болният трябва да се добере до извора и да се измие с вода от него. Занесли болния човек до там, той се измил с вода и казал молитва към Богородица и си отишъл на крака, а скоро оздравял напълно.
Заради Своята безпределна любов към човешкия род Богородица приема всяка наша беда близко до сърцето си и непрекъснато моли  Своя Божествен Син, да бъде милостив към хората и да ги избави от всякакво зло.

Казанская икона Богородицы

Молитва
0, Пресвята Владичице Богородице! Със страх, вяра и любов се покланяме пред Твоята пречестна икона и Ти се молим: не отвръщай Твоето лице от прибягващите към Тебе; умоли, Милосърдна Майко, Твоя Син и наш Бог Господ Иисус Христос да съхрани в мир нашата страна, да запази Своята свята Църква непоколебима, да я избави от неверие, ереси и разколи, защото нямаме друга помощ, нито друга надежда, освен Тебе, Пречиста Дево. Ти си всесилна Помощница и Застъпница на християните. Всички, които с вяра Ти се молят, избави от греховни падения, от коварствата на зли хора, от всякакви изкушения, скърби, беди и внезапна смърт.
Дарувай ни дух на съкрушение, смирение на сърцето, чистота на помислите, поправяне на греховния ни живот и прошка на прегрешенията ни, та всички с благодарност да възпяваме Твоето величие и Твоите милости, явявани над нас навсякъде по земята и да се удостоим с Небесното царство, та с всички светии да прославяме пречестното и величествено име на Отца и Сина и Светия Дух во веки веков. Амин!
Тропар
Застъпнице усърдна, Майко на Всевишния Господ, Ти молиш за всички Твоя Син Христос, нашия Бог, и спасяваш всички, които прибягват към Твоя всесилен покров. О, Царице и Владичице, застъпи се за всички нас, които в напасти и скърби и болести, обременени от много грехове, стоим пред Теб и Ти се молим с умилена душа и съкрушено сърце пред Твоя пречист образ, като възлагаме твърда надежда на Тебе, Която си избавление от всички злини. Дарувай на всички полезното и всички спаси. Богородице Дево, защото Ти си божествен покров на Твоите раби.

Кондак

Да прибегнем, люде, към това тихо и добро Пристанище, към бързата Помощница, към скорото и топло спасение - покрова на Приснодевата; да побързаме на молитва и да усърдствуваме в покаянието. Защото Пречистата Богородица е извор на неизчерпаеми милости - изпреварва ни със Своята помощ и избавя от страшни беди и злини Своите благонравни и богобоязненираби.
 Образ Пресвятой Богородицы Казанская
История на чудотворната икона
На 28 юни 1579 г. страшен пожар унищожил половината от град Казан, Скоро след това на 9-годишната Матрона Онучина се явила насън Пресвета Богородица. Тя й заповядала да предаде на архиепископа и градоначалниците, че на мястото на изгорелия дом на Онучини се намира Нейна икона, която те трябва да извадят от земята. Три пъти се явявала Пресвета Богородица на Матрона с тази заръка, но никой не обръщал внимание на думите на момичето. На 8 юли майката на Матрона сама започнала да копае по указание на своята дъщеря, но нищо не могла да намери. Тогава детето взело в ръце лопатата и още с първата копка търсената светиня била открита. Светата икона сияела с чудна светлина.
Когато научил за станалото, Казанският архиепископ Йеремия лично отишъл на мястото и с литийно шествие отнесъл иконата в храма, където настоятел бил бъдещият патриарх Ермоген. От новоявената икона започнали да стават чудеса -първи прогледнали двама слепци. Копие от иконата и описание на чудесата, станали от нея, скоро след това били изпратени на цар Йоан Грозни. Той заповядал на мястото, където се явила Казанската икона, да бъде построен храм в нейна чест и да се основе женски монастир. В него Матрона и нейната майка първи приели монашество.
В началото на XVII в., когато поляците нахлули в Русия и превзели Москва, руският народ по призива на патриарх Ермоген се вдигнал, за да защити своята вяра и Отечество. Казанските дружини взели със себе си копие от чудотворната икона и го предали на предводителя на опълчението княз Димитрий Пожарски. През нощта срещу 22 октомври 1612 г. на намиращия се в плен архиепископ Арсений се явил преп. Сергии Радонежки и му открил, че по молитвите на Пресвета Богородица Русия е помилвана и на следващия ден враговете ще бъдат обърнати в бяг. Окуражено от тази небесна подкрепа руското опълчение влязло в Москва и я освободило. Около 1636 г. това копие на иконата било пренесено в Казанския храм в Москва, построен в знак на благодарност за победата. Днес копието се намира в Богоявленския храм в Москва.


Няма коментари:

Публикуване на коментар