петък, 5 април 2013 г.

Пресвета Богородица Казанска - за сватба, при проблеми в семейството, за деца, за лечение на очни болести


Чудотворната икона на Божията Майка е една от най-почитаните в Русия. За помощ към нея са се обръщали не само обукновени хора, но и князе, царе и държавници. Тя помагала да се победят враговете, да се освободи страната от нашествениците. В чест на Казанската икона са построени много църкви и манастири. Всеки човек, изпаднал в беда и трудности на работа или в личния живот, може да се обърне с молитва към чудотворния образ и той задължително ще получи помощ.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Чудотворната Казанска икона на Божията Майка и Нейната уникална многовековна история се отнася по тип към Одигитрия-Пътеводителка. В руската история пред нея се молили на Божията Майка за защита на родните земи от нашественици, с вяра, че Тя защитава страната с молитвите си и особено с особената Си любов към Русия. Присъствието на този образ във вашия дом и молитвата пред нея ще защити вас и вашите близки от всякакви беди и ще укаже като Пътеводителка верният път за вземане на сложни решения.
Също така този образ често поставят край детското креватче, защото "Казанската" икона бди за спящото дете и го защитава от всякакво зло, и това не е случайно, а е свързано с историята на иконата - била намерена на пепелище, след сън на малко момиченце.

За какво помага иконата

Молитвата пред Казанската икона на Божията Майка помага при всякакви сложни случаи в живота, в печал, несгоди, скърби.
Богородица и молитвата пред този образ помага при очни болести - когато през 1579 година, след като била намерена иконата и била занесена в храм, тогава се случило първото изцеление от слепота: прозрял Йосиф, който бил сляп почти 3 г. И понеже Казанската икона на Божията Майка е Пътеводителница, молитвата пред нея помага за изцеление от слепота не само телесна, но и от духовна. Тази икона също е благословия при сключване на брак, за да бъде здрав, а съвместния път - дълъг.





Празник

8 юли - в чест на нейното чудотворно намиране
22 октомври - в чест на отблъскване на полското нашествие от Москва

Ролята на Казанската икона на Божията Майка във Втората Световна война

Православната литература в края на 20 век разказва история, която свързва Казанската икона на Божията Майка със събитията в хода на войната.
През 1941 г. руския патриарх Александър призовал всички християни да се обърнат с молитва за помощ на Русия.
Митрополит Илия получил видение на Божията Майка, която му предала послание към руския народ: "Трябва да се открият и построят храмове, манастири, духовни академии и семинарии. Свещениците трябва да бъдат върнати от фронта и от затворите и трябва да започнат да служат. Нека да изнесат чудотворната Казанска икона и да я сложат на важните входове на Ленинград, тогава нито един враг няма да стъпи на святата земя. Пред Казанската икона в Мосва трябва да се направи молебен в Москва; след това тя трябва да бъде в Сталинград, който не трябва да попада в ръцете на врага. Казанската икона трябва да отиде с войските до края на границите на Русия. "
Митрополит Илия предал тези думи на Сталин и главнокомандващия дал обещание и действително изпълнил заръката точно. В блокирания Ленинград жителите направили литийно шествие с Казанската икона на Божията Майка. Ето как това е описано на сайта на Княз Владимировския събор: " Трамваите спрели, нямало електричество, нямало керосин. В сутрешния сумрак, озарен само от орудейните залпове, през дълбоките преспи сняг вървели свещеници, певци, работници и отивали към събора от всички части на града...Певците пеели с палта с вдигнати яки, облечени кой с каквото е намерил. Така стояли и се молили, всички, които се събрали."
Богослуженията в храма, където се съхранявала Казанската икона на Божията Майка се правили два пъти на ден, независимо, че хората страдали и умирали от глад. Заедно с тях, блокадата преживявал и митрополита на Ленинград Алексий. С молитва и слово той поддържал вярващите. "Нашият град се намира в особено трудна ситуация, но ние твърдо вярваме, че него го пази покрова на Божията Майка и небесното представителство на неговия покровител св.Алесандър Невски", "Не падайте духом. Окуражавайте се един друг. Наш дълг е да бъдем силни: ние - руснаците, ние - православните християни" - говорил митрополита и се молел за дара на победата.
През 1943 г. митрополит Алексей и трима свещенослужителя на Княз-Владимировския събор били наградени с медали "За отбраната на Ленинград". Това бил първият случай, когато в историята на съветска Русия, когато представители на духовенството получили държавна награда.
Ленинград не паднал. След като в Москва отслужили молебен, чудотворният Казански образ на Божията Майка занесли в Сталинград. Пред него служили молебени и панахиди. Там, където била иконата, враг не стъпил. След Сталинград светия образ бил по цялата страна, заедно с войските, който преминали в настъпление и започнали да освобождават град след град.

Храма на Казанската Богородица в Моска, Червен площад


Чудеса

Първото чудо е свързано с първото копие, което всъщност не е първото. Счита се, че Казанската Одигитрия има свой прототип, който е едно от изображенията на Богородица, нарисувано от Лука с Нейна благословия с Нейния лик по време на живота И на Земята. Всички следващи копия на Казанската икона се оказвали чудотворни, като има много свидетелства за това.
Казанския гражданин Герасим страдал от парализа на дясната ръка. В съня си веднъж той чул глас, който му казал да отиде в църковен магазин и да си купи иконата на Казанската Божия Майка. Така и постъпил. И в момента, в който се докоснал до иконата, неговата парализирана ръка се раздвижилая
През 1643 г. недалече от с.Павловско, до гр. Звениград намерили Казанската икона на Божията Майка в гората, до извор. В това село имало тежко болен селянин. На негов съсед му се явила в съня Богородица, Която казала, че болният трябва да се добере до извора и да се измие с вода от него. Занесли болния човек до там, той се измил с вода и казал молитва към Богородица и си отишъл на крака, а скоро оздравял напълно.
Заради Своята безпределна любов към човешкия род Богородица приема всяка наша беда близко до сърцето си и непрекъснато моли  Своя Божествен Син, да бъде милостив към хората и да ги избави от всякакво зло.



Молитва
0, Пресвята Владичице Богородице! Със страх, вяра и любов се покланяме пред Твоята пречестна икона и Ти се молим: не отвръщай Твоето лице от прибягващите към Тебе; умоли, Милосърдна Майко, Твоя Син и наш Бог Господ Иисус Христос да съхрани в мир нашата страна, да запази Своята свята Църква непоколебима, да я избави от неверие, ереси и разколи, защото нямаме друга помощ, нито друга надежда, освен Тебе, Пречиста Дево. Ти си всесилна Помощница и Застъпница на християните. Всички, които с вяра Ти се молят, избави от греховни падения, от коварствата на зли хора, от всякакви изкушения, скърби, беди и внезапна смърт.
Дарувай ни дух на съкрушение, смирение на сърцето, чистота на помислите, поправяне на греховния ни живот и прошка на прегрешенията ни, та всички с благодарност да възпяваме Твоето величие и Твоите милости, явявани над нас навсякъде по земята и да се удостоим с Небесното царство, та с всички светии да прославяме пречестното и величествено име на Отца и Сина и Светия Дух во веки веков. Амин!
Тропар
Застъпнице усърдна, Майко на Всевишния Господ, Ти молиш за всички Твоя Син Христос, нашия Бог, и спасяваш всички, които прибягват към Твоя всесилен покров. О, Царице и Владичице, застъпи се за всички нас, които в напасти и скърби и болести, обременени от много грехове, стоим пред Теб и Ти се молим с умилена душа и съкрушено сърце пред Твоя пречист образ, като възлагаме твърда надежда на Тебе, Която си избавление от всички злини. Дарувай на всички полезното и всички спаси. Богородице Дево, защото Ти си божествен покров на Твоите раби.

Кондак

Да прибегнем, люде, към това тихо и добро Пристанище, към бързата Помощница, към скорото и топло спасение - покрова на Приснодевата; да побързаме на молитва и да усърдствуваме в покаянието. Защото Пречистата Богородица е извор на неизчерпаеми милости - изпреварва ни със Своята помощ и избавя от страшни беди и злини Своите благонравни и богобоязненираби.
 Образ Пресвятой Богородицы Казанская
История на чудотворната икона
На 28 юни 1579 г. страшен пожар унищожил половината от град Казан, Скоро след това на 9-годишната Матрона Онучина се явила насън Пресвета Богородица. Тя й заповядала да предаде на архиепископа и градоначалниците, че на мястото на изгорелия дом на Онучини се намира Нейна икона, която те трябва да извадят от земята. Три пъти се явявала Пресвета Богородица на Матрона с тази заръка, но никой не обръщал внимание на думите на момичето. На 8 юли майката на Матрона сама започнала да копае по указание на своята дъщеря, но нищо не могла да намери. Тогава детето взело в ръце лопатата и още с първата копка търсената светиня била открита. Светата икона сияела с чудна светлина.
Когато научил за станалото, Казанският архиепископ Йеремия лично отишъл на мястото и с литийно шествие отнесъл иконата в храма, където настоятел бил бъдещият патриарх Ермоген. От новоявената икона започнали да стават чудеса -първи прогледнали двама слепци. Копие от иконата и описание на чудесата, станали от нея, скоро след това били изпратени на цар Йоан Грозни. Той заповядал на мястото, където се явила Казанската икона, да бъде построен храм в нейна чест и да се основе женски монастир. В него Матрона и нейната майка първи приели монашество.
В началото на XVII в., когато поляците нахлули в Русия и превзели Москва, руският народ по призива на патриарх Ермоген се вдигнал, за да защити своята вяра и Отечество. Казанските дружини взели със себе си копие от чудотворната икона и го предали на предводителя на опълчението княз Димитрий Пожарски. През нощта срещу 22 октомври 1612 г. на намиращия се в плен архиепископ Арсений се явил преп. Сергии Радонежки и му открил, че по молитвите на Пресвета Богородица Русия е помилвана и на следващия ден враговете ще бъдат обърнати в бяг. Окуражено от тази небесна подкрепа руското опълчение влязло в Москва и я освободило. Около 1636 г. това копие на иконата било пренесено в Казанския храм в Москва, построен в знак на благодарност за победата. Днес копието се намира в Богоявленския храм в Москва.




Казанска Тоболска икона на Божията Майка

kazanskaya-tobolskaya

Иконата била намерена през 1661 г. Съхранява се в град Тоболск, а историята на Нейното намиране е следната: 
Йерходякон Йоаникий полуюил чудно видение от Йоан Златоуст, който му разкрил, че в килера на църквата Св.Троица се намира иконата на Казанската Божия Майка, оставена с лице към стената. Според Божията заповед, трябвало да бъде построена църква в чест на иконата, тя да бъде осветена и да бъде внесена в Божия храм като храмова икона.
Йерходяконът не казал на никого за това видение. След известно време светецът се появил отново пред свещенника и го попитал защо не е казал на архимандрита за тази заповед. И понеже той се притеснявал, че няма да му повярват и ще го обявят за луд, премълчал отново. 
На деня на празника на Казанската Божия Майка, йерходякона загубил съзнание и припаднал. 
Както по-късно разказал, светецът отново се явил и му казал: "Защо сам не повярва? Защо не разказа за иконата, която стои в килера, обърната към стената?. Трябва да завършиш Божественото дело. "
Веднага, след като хората разбрали за случилото се, осветили иконата на Божията Майка и построили църква. 

Казанска Каплуновска икона на Божията Майка

kazanskaya-kaplunovskaya

Иконата се намира в с.Каплуновка, Харковска област. През 1689 г. благочестивият свещеник от това село Йоан Уманов видял насън сивокос старец, който му заповядал да купи осмото копие на Казанската икона на Пресвета Богородица от московски иконописци, които щели да дойдат скоро.
"От нея ще получите милост и благодат.", казал стареца. След като иконата пристигнала, сама Божията Майка се явила на свещенника и заповядала иконата да бъде поставена в храм. Йоан разказал на съселяните си и те изпълнили заповедта. От иконата започнали да произтичат чудеса. През 1709 г., преди сражението с шведите, сам император Петър 1 се молил пред тази икона. В Полтавската битка победили руските войници.

Вознесенска Казанска икона на Божията Майка

kazanskaya-voznesenskaya-ikona

Иконата била прославена през 1689 г. След молитва пред иконата, не загасили свещите. Иконата паднала, и въпреки избухналия пожар, иконата не пострадала. През 1701 г. от голям пожар изгаря манастирът Възнесение, но иконата не пострадала. В същото време самата тя някак по чудо се появила сред първоначално изнесените икони, а след пожара, отново се върнала на мястото си. От тази икона имало много изцеления.

Павловска Казанска икона на Божията Майка

pavlovskaya-kazanskaya-ikona

Павловската Казанска икона се намира в село Павловска, Московска област. Появила се в близост до селото. След време там бил построен параклис.
Първото чудо от тази икона било изцелението на селянин, който се разболял много в резултат на греховния си живот. Девата се явила насън на съседа на болния и казала, че човека може да се възстанови, ако спре с прегрешенията и се измие със светена вода от аязмото. С големи мъки болния стигнал до аязмото, измил се със светената вода и след време се възстановил

Ярославска Казанска икона на Божията Майка

.kazanskaya-yaroslavskaya-ikona

Иконата се намира в Казанския женски манастир в гр. Ярослав. 
През 1588 г. благочестив човек на име Герасим пожелал да придобие иконата на Божията майка, след което имал прекрасно видение на Богородица, Която му казала къде да открие иконата. Когато Герасим намерил тази икона се изцелил от болестта, от която страдал дълго време. Следвайки напътствията на Божията Майка, Герасим отишъл в гр. Романов, където оставил иконата на Божията Майка с молба да бъде построен храм. Църквата била построена и иконата останала там до  1604 г. Литовците нападнали града и иконата била пренесена в Ярослав, където в чест на Божията Майка била построена църква, а по-късно и манастир. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници