събота, 6 април 2013 г.

Господ Вседържител - за помощ на членовете на семейството, да няма посегателства срещу дома


Вседържител или Пантократор (гр. παντοκρατωρ, El Shaddai - всевластен) е най-ранният и основен иконографичен образ на Христос в Християнския Изток, който представя Спасителя като Небесен Цар и Съдия. Със средствата на иконописта това особено силно е постигнато чрез характерната несиметричност и изказ на очите Му: погледът на Спасителя е едновременно строг и благ, носталгичен. Това изображение на Спасителя разкрива най-пълноценно и Неговата Божествена и човешка същност.
Иисус Вседържител е изобразяван фронтално, седнал на трон в пълен ръст, до пояса или до гърдите, облечен в наметало без всякакакви външни атрибути на божествено достойнство.
Дясната ръка на Спасителя обикновено е вдигната за благослов. В лявата Си ръка Той държи свитък или Евангелие. Нимб с изрисуван в него кръст ображда лицето на Хрсистос, и в него или край него са разположени буквите IC и XC, представляващи христограмата ICXC (Иисус Христос).
Образът на Христос Вседържител се изобразява на икони, на иконостасите или на стенописи, често в състава на деисусни композиции. Този образ заема традиционно пространството на централния купол на православния храм.

Молитва

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.
5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.
8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.
9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.
10.  Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.
11. Чакам възкресение на мъртвите.
12. И живот в бъдещия век! Амин.


4 коментара:

  1. izumena ,vuzhitena i ocharovana sum ot vsichko.haresva mi.chuvstvam se dobre.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам , че сте се почувствали така. Бог е толкова велик, че в моментите, когато ни е много трудно само прочитането на една малка молитва или един поглед към негова икона ни карат да се почувстваме по-добре.

      Изтриване
  2. Много, много красива икона на Бог Отец - Вседържител, къде може да се намери тази икона, това изображение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, иконата можете да видите в този сайт: http://www.ikona2.info/gospod-vsederjitel-8.php
      Сайтът е руски, в него всички икони са много красиви. Иконите са направени с бисери и камъни. Не мога да ви кажа дали може да се поръчва директно, но има контакти на сайта.

      Изтриване

Страници

Страници