неделя, 3 ноември 2019 г.

Архангел Уриил



Името Уриил дословно означава "Божия светлина". В Православието Архангела обикновено е представен с меч в едната ръка, а в другата - с пламък. Понеже Архангела символизира светлината и просвещението, то се счита, че неговото призвание е да осветява пътя на хората към Бог, да ги освобождава от греховни страсти и от привързваността към материалния свят.
Освен това, Уриил покровителства науката и придобиването на знания.

Общи сведения за Уриил

Уриил преди всичко напомня на хората, че ние сме преди всичко душа и енергия, и на второ място имаме материални тела. Вероятно по тази причина, християнските молитви към Архангела са за пробуждане на човек към духовен живот, творчество и най-високо ниво на съзнание.

Архангел Уриил в Библията и апокрифите

Най-много информация за Архангел Уриил има в апокрифите, а именно - в третата книга на Ездра. Според текста, Уриил е представен като посланник Божий за Ездра. Тук се говори и, че Уриил е поставен от Господа пред вратите на Рая, след грехопадението и изгонването от Едем на Адам и Ева. Името му се споменава и в апокрифната Книга на Енох, където се описва като "един от светите ангели, ангел на гръмотевиците" и ангел на вятъра"


Образ в художествената литература

Образът на архангел Уриел, освен в духовната литература, присъства и в на страниците на произведения на изкуството от световно известни автори като Джон Милтън и Джост ван ден Вондел.

Холандският драматург - Джост ван ден Вондел е написал три трагедии, в които архангел Уриел се появява като един от героите. Така в „Луцифер” Уриел е представен като доблестен войн, един от главните герои в Божията война срещу Луцифер, разгръщаща се на страниците на трагедията.


Във второто произведение - „Адам в изгнание“ появата на Уриил бележи финала, където той се явява пред читателите като ангел и съдия едновременно, и тук основната му функция е изгонването на Адам и Ева от Рая. В третата трагедия - „Ной“, архангелът се появява в самото начало, още преди да се случи Големият потоп. Тук той предава само „Божиите“ хора в ковчега, като не позволява грешниците да бъдат спасени.

В „Изгубеният рай на Джон Милтън“ Уриил се появява  като управител на Слънцето. Неговия образ в този сюжет е свързан с изобличаването на Сатаната, който разкрива тайната къде се намира новият свят, създаден от Господа, в който са прехвърлени Адам и Ева.

Уриел, разкривайки измамата, се спуска по лъча на слънцето към земята, където успява да предупреди архангел Гавриил за опита на нашествието на Луцифер.

За какво помага Архангела

Към Архангел Уриил обикновено се обръщаме за помощ при следните случаи:


  • получаване на духовни дарове;
  • освобождаване от омраза и страх;
  • край на войната и постигане на мир между различните националности.
Уриил помага за разрешаване както на семейни, така и на социални конфликти, за укрепване на вярата и издръжливостта. В молитвите към Уриил обаче се задават не само духовни въпроси, много вярващи се обръщат към него в случай на крайна материална нужда.

Молитва


О, велики архистраже Божий Урииле! Ти си сияние на Божествения огън и просветител на помрачените от грехове: просвети моя ум, сърце и воля със силата на Светия Дух и ме наставлявай по пътя на покаянието и помоли Господа Бога да ме избави от  преисподнята на ада и от всички мои видими и невидими грехове, сега и во веки веков. Амин.


http://molitva-info.ru/molitvoslov/arhangel-uriil.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници