неделя, 26 март 2017 г.

Свети Киприан и Юстина - против магии, уроки, лоши езици и болести

79b82821679f

Как помага иконата?

Пред иконата на св.Киприан и Юстина се молим за защита от черна магия, чародейство и зли хора. Също така по силата на молитвите към св.Киприан и Юстина много хора се избавят от лукави духове, получили са защита от бесовски изкушения, на тях се молят за вразумяване на хора, които се занимават с окултизъм и магьосничество.

Празник на светците
2 октомври

Молитва

Тропар на св.Киприан и Юстина
Предвождан от Божествения Дух, приел си светлината на Богопознанието, Киприане, посрамвайки змията и като си понесъл заедно с Богомъдрата Юстина мъченическия подвиг, заедно с нея моли всемилостивата Троица, да ни дари велика милост.
Слава на Отца, и Сина и Светия Дух!

Кондак на св.Киприан и Юстина
Като помошници и горещи застъпници, освободете ни, прибягвашите към вас с вяра, от нечистите страсти, Киприане и Юстино славни чрез благодатта на Духа.
И сега, и винаги и во веки веков. Амин.
Благословена Богородице, Майко на Светлината, моли се на Христа Бога  да възсияе светло утро и велика милост за нашите души.

Молитва 
Владико Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който всичко държиш! Свети и благословени и вечносъществуващи Царю на царете и Господи на господарите! Слава на Тебе, седящия в светлината пред хиляди и милиони свети Ангели и Архангели! Ти знаеш тайните на смирения Твой раб Киприан, защото преди не Те познавах, Господи Вседържителю, но Ти Сам Господи Иисусе Христе , ме повика недостойния и ме удостои да живея с любов и послушание пред Твоето милосърдие, и да разпръсквам силата на всякакви магии, защото и аз, Господи Боже наш задържах облаците и те - чрез бесовска сила и по Твое допущение - не пускаха дъжд, връзвах земята и тя не даваше плод, лозите не се разлистваха, стадата не даваха мляко, правех така че мъжете да не се събират с жените си, и те да не стават майки, братя да не се виждат и семейства да се разделят, правех лятото зима и зимата- лято. Всичко лошо, което можех правех. Затова, Господи Боже наш, приеми моята смирена молитва и направи така, че който страда от лош дух или бъде омагьосан от магия, която пречи на Твоите люде, да се освободи от нея, и домът му да се омиротвори в името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин.Ако магията е сложена в праг или кожа, или в желязо, или под камък, или под земя, или под дърво, да се разпръсне като дим, или ако е написана с мастило или кръв човешка, или кръв на добитък, или на риба, или с каквото и да е направена, нека се разпръсне от Твоите раби. Ако магията е вързана с много възли или в кости прекарана, или в гроб през иглени уши или в кладенец хвърлена, или с каквото друго да е направена, нека се освободят Божиите раби (имената)от всякакво зло действие на нечестивия дух, та с дръзновние да казват :"Господ е мой защитник, няма да се уплаша от никакво зло."Защото Ти, Господи си с мене. Твоята десница ме успокоява. И тъй моля Ти се Господи Боже Вседържителю, по молитвите на Твоя смирен раб Киприан, простри Твоята мощна десница и милостиво погледни на Твоите раби (имената) и им изпрати мирен и верен Ангел-Пазител, от всякакво зло, за да славят Тебе, нашия Изкупител и Избавител, сега и винаги и во веки веков. Амин.
Житие
Светците живели във втората половина на 3 в. и началото на 4. Киприан бил роден в Антиохия, Северна Сирия.
Сказанието разказва, че Киприан бил интересна личност - философ по образование, се занимавал с магьосничество и ясновидство. Той се обучавал в Гърция и Египет. Хората, които го срещали били удивени от неговите познания в тайните учения. Той постоянно пътешествал и показвал множество чудеса.
След като се върнал в Антиохия , Киприан продължавал да твори чудеса. В същото време там живяла и дъщерята на жрец-езичник, която се казвала Юстина. За Христос девойката узнала случайно, и от момента , в който се случило започнала да се интересува много усилено. След време приела и християнско кръщение. Родителите на Юстина също приели християнството.
Младата Юстина била много красива девойка и се радвала на голям интерес от много младежи. Сред тях бил и млад мъж на име Аглаид.и той поискал ръката и, но тя твърдо решена да върви по пътя на Христа, всячески се опитвала да го избегне. Понеже не можел да постигне успех сам, той се обърнал към Киприан за помощ.
Киприан употребил цялото си знание, за да получи богатото възнаграждение, което му било обещано. Но нищо не се получило- девойката останала непреклонна.
В същото време в града се разразила епидемия, и в града тръгнали слухове, че причината е Юстина, която не скланяла да се омъжи. По този начин Киприан наказал целия град с неизличима болест. Хората се събрали и отишли при Юстина, за да я накарат да промени решението си. Тя успокоила хората, че Бог ще се погрижи за всеки. Тя дълго се молила на Бог и болестта напуснала нейния град.
Тази победа била тържество за местните и срам за Киприан. В този момент той разбрал, че има нещо по-висше,  и че вярата, която изповядвала Юстина е по-силна от неговите чародейски практики.
От този момент Киприан започнал да се убеждава, че молитвата и Кръста са оръжия в ръцете на вярващите. За да опознае по-дълбоко вярата, той се обърнал към епископа Анфим, който започнал да му преподава основите на християнството. Скоро приел християнското кръщене, а впоследствие станал епископ. Юстина получила посвещение в дяконство.
Киприан и Юстина толкова много обичали Бога, че даже гоненията срещу християните не ги поколебало в тяхната вяра. През 304 г. те били убити по нареждане на императора.

Манастир св.Киприан и Юстина в Кипър- село Менико, близо до Никозия

Kiprian Iustina Church


Преди падането на Антиохия под арабско владичество в средата на 13 в. благочестиви християни занесли в Кипър, в малката църква на с.Менико мощите на светците, където се съхраняват и до днес. Много изцеления - телесни и духовни са се случили на хората, дошли с вяра тук.
Kiprian Iustina Church


Няма коментари:

Публикуване на коментар