вторник, 14 май 2013 г.

Икона на Пресвета Богородица "Ходатайка за грешниците" - при отчаяние,скръб, за опрощаване на греховете, при семейни проблеми


Своето наименование иконата получава от надписите, които са се съхранили върху нея: "Аз Съм Ходатайка на грешните пред Моя Син...". Пред чудотворния образ се случили много чудеса и изцеления. Пред чудотворния образ на Божията Майка "Ходатайка за грешните" се молим за покаяние, при униние, отчаяние и душевна скръб, за изцеление на различни недъзи, за спасение на грешниците.

Как защитава иконата

Иконата "Ходатайка на грешните" отразява една от най-силните черти на Богородица като Главна Защитница и Застъпница на земния греховен човек пред Господ по Нейните свети молитви. Към Нея, Ходатайката за грешниците прибягваме с молитвена молба за премахване на всички скърби, пред тази икона на Божията Майка се молим за защита и застъпничество в състояние на тъга и униние и при осъзнаване на греховете. Молитвата пред този образ защитава по време на епидемии от холера, чума, при болести.

За какво помага иконата

При осъзнаване на греховете, и за тяхното опрощение. Отчаяние, скръб, униние - това също са грехове, които водят до отслабване на духа и на тялото, и до отнемане на жизнените сили. Сърдечната молитва към Ходатайката за грешниците помага да получим надежда и душевно облегчение, а чрез това - сила за повдигане на духа. За това пред Нея можем да се молим за нас и за нашите близки. Молитвата пред Нея помага и за разрешаване на семейни неуредици.
Молитвата пред тази икона също така притежава способността за изцеление на различни телесни и душевни недъзи, особено при холера и чума. Главното, когато се обръщаме към Ходатайката на грешниците е да помним: ние осъзнаваме, че сме грешни, но имаме потребнст към промяна. Затова молим за помощ за нашето очистване, признаваме своите духовни пропуски и имаме горещо желание при застъпничеството на Божията Майка да ни даде сили за извършване на духовната работа по спасението на нашата душа.
Молитва
Царице моя Преблага, Надеждо моя Пресвета, Ходатайко за грешните! Ето, аз, бедният грешник, предстоя пред Тебе! Не ме оставяй, оставения от всички, не ме забравяй, забравения от всички, дай радост на мен, непозналия радост. О, тежки са моите беди и скърби! Безмерни са моите грехопадения! Моят живот е като нощната тъмнина. И между човешките синове няма никой, който е силен да ми помогне. Ти Едничка си моя Надежда, мой Покров, Прибежище и Твърдиня. Дръзновено простирам към Тебе моите немощни ръце и Те моля: омилостиви се над мен, Всеблага, пощади изкупения с Кръвта на Твоя Син, облекчи болките и въздишките на моята душа, укроти яростта на ненавиждащите и оскърбяващите ме, възстанови моите изнемогващи сили, обнови като на орел моята младост, не допускай да отслабна в изпълнението на Божиите заповеди. Докосни се с небесен огън до моята смутена душа и я изпълни с непосрамваща вяра, нелицемерна любов и твърда надежда, та винаги да възпявам и славя Тебе, Преблагословена Застъпнице за света, наш Покров и Ходатайка за всички нас, грешните, та да се поклонят на Твоя Син и наш Спасител, Господа Иисуса Христа, с Безначалния Негов Отец и с Животодателния Дух Светий във вечни векове. Амин.

История на иконата

Предполага се, че изображението на иконата на Божията Майка 'Ходатайка за грешните' се е появило в южно руската църква , в Белорусия; там, по подражание на латинските обичаи, отдавна било прието да се изобразява Божията Майка и Богомладенеца с богато украсени корони. Названието на святата икона идва от надписите върху нея: "Аз Съм Ходатайка на грешните пред Моя Син..."
Целият земен живот на Божията Майка бил пример за съвършенна вяра, непоколебаваща се надежда и особено голяма любов към човешкия род. При успението си Светата Богородица обещала не само на апостолите, но и на всеки човек при неговото рождение своето застъпничество пред Бог: " Радвайте се! Аз съм с вас - във всички дни; и винаги ще бъда ваша молитвеница пред Бог!". Всеки знае, че и сега Богородица се моли за всички нас: и за добрите, и за лошите, прощаваща на всички, с еднаква майчинска любов, приемаща и целомъдрения, и грешника.
Най-ранното споменаване за Корецката икона на Божията Майка "Ходатайка на грешните" е свързано с благодатния образ, който се съхранява от 13 в. в Свето-Троицкия Корецки девичи манастир от Ровнската епархия на Украинската православна църква. Неговото появяване е свързано с името на последния от православните корецки князе - Самуил.Князът бил взет в плен от турците и бил убит в Истанбул. Неговият брат Йоан, под натиска на католиците, които били подчинени на османците, за да съхрани мира, приел западната латинска вяра, но помолил своята сестра, игуменката на православния Корецки девичи манастир да вземе иконата, съхранявана до този момент в княжеския дворец.
Чудесата, които са се извършили пред иконата са от близко историческо време. Известно свидетелство е, че през 1923 г. за празника Света Троица от с.Козлин довели млад човек, който имал психическо заболяване - държал се агресивно, ругаел и викал. Било отслужено молитвено служение за прогонване на бесовете. В този момент, като гръм от ясно небе - в буквален смисъл - се чул силен гръм, болният изпаднал в безсъзнание, а когато дошъл на себе си, умът му бил прояснен.
Още един древен образ на Богородица дълго време стоял в стар параклис в Николаевския одрински манастир. Понеже иконата била много стара, била забравена.
Явлението и прославянето на иконата на Божията Майка "Ходатайка на грешните" станало през 1843 г. По удивителен начин много жители на Орловска губерния сънували чудотворната древна икона, която се съхранявала в стария параклис на манастира. Първото чудо, след което последвали и други чудеса, било изцелението на 2 г. момченце, страдащо от неизцелима болест. Момченцето оздравяло, след молба от неговата майка за отслужване на молебен пред древната икона на Божията Майка. Последвали много изцеления, което положило началото на почитането на образа като чудотворен. Древната икона на Божията Майка "Ходатайка на грешните" била пренесена в централния храм на Николския манастир. На поклонение пред светия образ започнали да се стичат вярващи, а по време на епидемията от холера през 1847-1848 г. много хора били спасени и излекувани от чудотворната икона.
Иконата на Божията Майка "Ходатайка на грешните" се намирала в манстира до Великата отечествена война. В годините на окупация светинята била евакуирана, и тогава започнало нейното дълго пътешествие по страната. Тридесет години иконата била предавана от ръка на ръка от частни колекционери, докато окончателно не се установила в Украйна. Тя била върната в родната обител от симонах Макарий, който събрал необходимите средства с помощта на вярващите и купил иконата от частен колекционер. На 24 октомври 1996 г. чудотворния образ "Ходатайка на грещните" заел своето предишно място в църквата на манастира в Николо-одринската обител в село Одрино, Брянска област, където се намира и досега.
Копие на иконата било подарено през 1846 г. от един от монасите на Николаевско Одринския манастир на подп. Бонческул. Този образ проявил  също чудотворни свойства. Тя била осветена и поставена в домашния иконостас на полковника заедно с други икони. Скоро забелязали, че  иконата проблясва и от образа започнали да изтичат капки масловидна течност, които при помазване имат целебни качества.
На 30май 1848 г. полк. Бонческул дарил иконата на Николаевската църква в Хамовники, за да може иконата да бъде открита и да помага на всички желаещи, които и се помолят. От всякъде започнали да прииждат хора и да се молят за изцеление.
Скоро мироточенето от иконата престанало, но в олтара на църквата започнали необичайни явления - бликове светлина, приличащи на звезди, които ту ярко блестели, ту изчезвали, и отново се появявали. Иконата се прославила не само с чудодейните явления, но и с многото официално регистрирани изцеления. И сега иконата се намира в храм св.Николай в Хамовники в Москва.
Много известен е също така чудотворния образ на иконата на Божията Майка "Ходатайка на грешните", намираща се сега в църквата на Казанската икона на Божията Майка в село Срезневе, Шиловски район. Този храм бил избран от Божията Майка за Своя чудотворен образ. По времето на революцията, когато Пронската Спаска обител, където бил създаден образа била закрита, по видението на една благочестиева жена било дадено указание да спаси чудотворната икона и да я поставят в църквата на нейното родно село. И вече много десетилетия иконата на Божията Майка "Ходатайка за грешните" се намира в този храм. Поклонниците са убедени, че сам застъпничеството на Небесната Царица позволило да не бъде закрит храма по времето на съветската власт, и образа на Богородица през тези години бил духовно утешение на молещите се пред иконата. Благодарение на иконата на Божията Майка "Ходатайка за грешните" неголямото село Срезнево станало известно. Много чудеса са се случвали и се случват и досега.

Ден на почитание
7 март и 29 май


2 коментара:

  1. Божия Майко Славим Бога Почитаме Тебе измоли и покрий вразуми за вярата и Божията рабиня Иванка боляща.

    ОтговорИзтриване
  2. Молитва към Св. Троица

    Владико, Боже Отче Вседържителю, Господи, Сине Единородний Иисусе Христе и Светий Душе, едно Божество, една сила, помилвай ме грешния и по който начин Ти е угодно, спаси мене, недостойния Твой раб, защото си благословен во веки веков! Амин!

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници