четвъртък, 4 април 2013 г.

Иверска икона на Света Богородица - изцеление от болката на душата и тялото, защита на дома от бедствия

Икона на Богородица Иверская

Според древното предание Иверския образ на Божията Майка бил нарисуван от свети апостол Лука в първи век, докато Божията Майка не била приключила земния си път.  
Иверската икона на Божията Майка е една от най-прославените и почитаеми икони на Божията Майка и се съхранява в Иверския (Грузински) манастир на Атон.
Монашеская обитель на Афоне

Как защитава иконата
Иверската икона на Божията Майка помага на първо място на разкайващите се грешници да намерят в себе си сили и път към покаянието, като за това могат да се молят и техните близки. Както и пред всяка чудотворна икона, пред нея се молим за душевни и физически изцеления. Но преди всичко, Божията Майка, явяваща се на човечеството в своя Иверски образ, чрез него се явява Застъпница и Хранителница на своите земни дела, където почитат Нейната икона. Има още едно наименование на тази икона - Вратарица. Така че, ако в дома има този образ, пред него може да се молим за съхранение на своето жилище от бедствия - пожар, потоп, нападения на крадци и т.н.




Как помага иконата

Пред Иверската икона на Божията Майка се молим за изцеление от болката на душата и тялото, за защита на дома от стихийни бедствия, за цялост на границите на родината. Към нея прибягват разкаялите се грешници, с молба за опрощение, а за тези, които не се разкайват се молят техни близки.
Иверската икона на Божията Майка се счита за покровителка на всички жени, пазителка на домашното огнище. Към иконата на Богородица Иверска се обръщат жени с молитва за избавяне от безбрачие, а също за изцеление и облекчение на душевната мъка.

Главното предназначение на иконата е помощ на хората, разкаяли се в своите грехове. Иконата помага на човек да намери сили в себе си и да открие правилния път към светлото бъдеще. На нея могат да се молят и роднини за своите близки.

Празник

25 февруари - празникът е в чест на откриването на чудотворния образ през 11 век на Атон

Молитва пред иконата на Иверската Божия Майка

Тпопар
Глас 1
От Твоята Свята икона Владичице Богородице се излива изцеление на всички, които подхождат към Теб с вяра и любов. Посети моите немощи и помилуй моята душа, и изцели моето тяло Благодатна и Пречиста.

Молитва
О, Пресвята Владичице Богородице,приеми нас, недостойните за молитва, и ни запази от влиянието на зли човеци и от внезапна смърт, и ни дарувай покаяние, нека нашите молитви те умилостивят, и дарувай радост там, където има печал. И избави ни, от всякакви беди и напасти, скърби и печал, и от всякакво зло. И дай на грешните ти слуги и на наследниците ни, като стоиш от дясната страна при второто идване на Твоя Син, Христос, нашия Бог,  да отидем в царството небесно и вечния живот, с всички светии в безкрая,  завинаги. Амин

Иверският манастир


Името на тази икона идва от Иверския манастир в Света гора. Според легендата иконата сама доплувала до Атон по Егейско море. Тогава, когато имало гонния срещу християните, една богобоязлива вдовица я пуснала в морето, за да я спаси от унищожение. Друга версия разказва, че синът на вдовицата станал монах в Атон. Веднъж, той видял в морето иконата на Света Богородица върху огнен стълб. Тогава, най-правдния монах в манастира - Гавраил получил способността да ходи по вода, достигнал до иконата и я прнесъл в манастира. Сложили иконата в една от църквите на манастира, но на следващата сутрин я намерили над вратите на манастира. Върнали я обратно в манастира, но на следващия ден я намерили отново над вратите. Именно за това Иверската икона на Света Богородица се нарича Вратарица. Легендата разказва, че войник ударил иконата с копие и от това място потекла кръв. Той се разкаял, поварвал и се покръстил.

Святой источник Иверской Божией Матери на территории Иверского монастыря на горе Афон

Чудеса

За изцеления от сложни и труднолечими болести след молитвено обръщение има и устни, и писмени сведения.
Изветният московски търговец Дометий Мещанинов съобщил на атонския архимандрит Феодосий, че след акатист пред Иверската икона на Божията Майка се излекувал от подагра на 71 г. Случаите, в които се случва това на тази възраст е много рядко.
Съпуга на търговец от гр. Бобров, Воронежка губерния - Любов Григориева имала видение, в което тя получила указание да отиде в Софрониевата пустиня и там да отслужи пред Иверската икона на Божията Майка молебен с акатист за здравето на тежкоболния 2 г. син. След извършване на всичко, което и било казано във видението, нейният син бил излекуван.
Иверская икона Божией Матери
Иверская икона Божией Матери. 1-я пол. XI или нач. XII в. Оклад нач. XVI в. (Иверский мон-рь на Афоне)
Иверските монаси разказват много чудеса за Иверската икона. През 1822 г. в манастира настанал смут и много от монасите решили да го напуснат. На много от тях в съня им се явила Богородица:"Защо толкова се уплашихте и защо вашите сърца са толкова объркани? Ето, давам ви известие, че докогато Моята икона се намира в Иверския манастир, не се бойте и живейте в своите килии.А когато си отида от Иверския манастир, тогава всеки да си събира торбата и да отива където реши." Затова всяка вечер монасите идват при иконата, за да проверят дали си е на мястото.
Шест години по-късно., през 1828 г. се случило следното: Монахът, който водел службата пред иконата видял жена с метла да мете пода. Монахът много се удивил и започнал да разпитва коя е тя, и какво прави в манастира, след като е забранен достъпа на жени. Странната гостенка само промълвила:"Дошло е време хубаво да се измете този манастир. Толкова години вече стои неизметен. " Като казала това, жената изчезнала невидимо. Малко след това турския султан издал указ всички турски войници да напуснат Атон. Това било странно, защото самия той имал намерение да разруши всички манастири.
През 1979 г. в деня на Успението на Божията Майка, поклонник на име Стергий Кискинис отишъл да се помоли пред иконата в усамотение. Той стоял дълго в църквата и заспал. В съня си видял жена си Хрисанфа, която била починала преди 15 г. От това, което чул в съня си, Стергий бързо се събудил. Жена му казала"Ставай, нашия син Ангелос е катастрофирал." Човекът веднага тръгнал към дома си. Като отишъл, тъща му била много изумена, че той знае за катастрофата. В болницата разтревожения баща видял сина си в гипс. За една година момчето се възстановило, а поклонника разбрал, че сина му е спасен от Богородица. Той отишъл отново в манастира, за да благодари на Божията Майка.



2 коментара:

  1. Пресвета Божия Майко измоли нас грешните. Чрез Твоите Святи молитви да се простят греховете ни. Слава на Иисус Нашия Господ.

    ОтговорИзтриване
  2. Прости греховете ни, Света Майко! И помогни на моето момиченце да се излекува!

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници