събота, 18 април 2020 г.

Икона на Божията Майка Кардиотиса или Сърдечна


Иконата на Божията Майка "Кардиотиса" или в превод от гръцки Сърдечна е икона от тип Умиление. Тази икона на Божията Майка е символ на грижата на майката за нейното дете, на нейните тревоги, на нейната вяра, гордост и смисъл на живота.
На иконата са изобразени ласкаещото се Дете Иисус в ръцете на Своята Майка. Иконата изобразява нежността и любовта на Майката и Сина.

Помощ от иконата

От 8 век досега, иконата избавя нуждаещите се от болести и недъзи. От всички части на света идват хора, които се молят на Божията Майка за рожба. Пред иконата на Божията Майка Сърдечна се молим и за избавяне от болести на сърцето. Този образ на Богородица е наистина необикновен! Съществува предание, че когато се молим от цялото си сърце, от очите на Божията Майка потичат сълзи.

История на иконата

Исторята на иконата е свързана с женския манастир Кера Кардиотиса или обителта на Богородица Сърдечна на о-в Крит. Манастирът носи името на чудотворната икона на Божията Майка, изографисана през 8 век от монаха иконописец Лазар.  Най-ценната реликва на обителта е чудотворната икона на Божията Майка. Иконата е била обект на много посегателства и кражби, но в крайна сметка винаги се е завръщала в манастира. Оригиналната икона Богородица Сърдечна сега се съхранява в църквата св. Алфонсий в Рим, а в манастира в Крит се съхранява старинно копие на иконата, също чудотворно. 

Монастырь Кера Кардиотисса, Крит


Молитва

О, Пресвета Богородице, Майко на Христа, нашия Бог, Царице на небето и земята! Обърни внимание на измъчената въздишка на нашите души, погледни от Твоето свято място на нас, защото ние с вяра и любов се прекланяме на Твоя чист образ. Всички ние,  потoпени в греховете и скръбта, гледаме към Твоя образ и принасяме нашите смирени молби. Нямаме никаква друга помощ, нито каквото и да е ходатайство и утеха: О, Майко на всички, които скърбят и са обременени. Помогни на нас, слабите, утоли нашите мъки, насочи ни по правилния път, помогни на всички онези, които се заблудиха, изцели болните ни сърца и ни спаси от безнадежността, дай ни праведен живот в покаяние, а пред Страшния Съд на Твоя Син, бъди наша милостива Застъпница, за да  възвеличаваме и прославяме Теб, като добра Застъпница на християнския род и да сме угодни на Бога. Амин.


Икона Божией Матери Кардиотисса

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници