събота, 25 април 2020 г.

Икона на Божията Майка Киккска или Милостива

Икона Божией Матери, именуемая "Милостивая" (Киккская). Кипр.

Киккската икона на Божията Майка е нарисувана от евангелиста св.Лука. Името и идва от гр. Киккос на о-в Кипър. Тя се намира в обителта, построена в нейна чест там. Преди да попадне на това място, иконата на Божията Майка дълго странствала по различни места: първоначално била в една от първите християнски общности в Египет, след това била пренесена в Константинопол, където останала до 12 век. Старецът отшелник Исаия получил чудно знамение, че той трябва да съдейства иконата да отиде на о-в Кипър. Старецът положил много усилия да свърши заръката от Божественото откровение. Когато иконата пристигнала в Кипър от нея започнали да се случват много чудеса. От древността до сега да се поклонят пред иконата идват хора от цял свят. Неизчерпаема е милостта на Пречистата Богородица, Застъпница на всички страдащи. Тази икона на Божията Майка има една особеност: неизвестно от кога тя е закрита с пелена до средата и, така че никой не може и не дръзва да види ликовете на Божията Майка и Иисус, 

Празник на иконата

12 ноември

За какво да се молим пред иконата

На чудотворната икона се молят за раждане на дете, за избавление от суша и за добра реколта, за изцеление от кръвотечение, в нужда и печал, при семейни проблеми. Пред иконата се молят съпруги, чиито семейства са пред разпад. Божията Майка помага и на монаси, молещи Божията Майка за помощ в тяхното подвижничество.
В архивите на манастира има многочислени свидетелства за помощта, която са получили молещете се пред Нея. Киккский монастырь на Кипре. Иконы, фото, история, как добраться, интересные факты

Молитва пред иконата на Божията Майка Милостива

О, Пресвята и Преблагословена Майко на нашия Бог, Господ и Спасител Иисус Христос, милостива Богородице и Приснодево Марие! Заставайки пред Твоята свята и чудотворна икона, смирено се молим на Теб, нашата Блага и Милосърдна Застъпница: чуй гласа и молитвите на нашите грешни души, виж скърбите и бедите, които ни застигнаха и се притечи на помощ на нас, безпомощните, унилите и изпадналите в много и тежки грехове. Молим Ти се, помоли Господа и Създател наш, да не ни погубва поради нашите беззакония, но да прояви Своята човеколюбива милост. Измоли, Владичице наша по Неговата благост телесно здраве и душевно спасение, благочестие и мирен живот, плодородие на земите, дъждове за нивите и благословение на всички наши дела и начинания.
О, Царице, Всемилостива, Всеблага Майко Божия, носила Младенеца в утробата Си, простри ръцете Си към Него, Богоносния и Го помоли да ни спаси и избави от вечна гибел. Яви ни, Владичице наша, Твоята щедрост: изцели болните, утеши скърбящите, помогни на бедстващите, благослови всички нас да носим Христовия кръст в смирение и търпение, дарувай ни благочестен живот и достойна християнска кончина, за да наследим Небесното Царство с Твоето Майчинско ходатайство към родения от Теб Христа, нашия Бог с Безначалния Му Отец и Пресвят Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков. Амин! 
,
История на иконата


Икона Божией Матери, именуемая "Милостивая" (Киккская). Кипр. Фрагмент.
Иконата не попаднала веднага на остров Кипър. Евангелист Лука я предал първоначално на християнска общност в Египет. Когато там отишли сарацините и започнали да иконоборстват, решили иконата да бъде отнесена в Константинопол. Това се случило през 980 г. и там образа останал до идването на трона на Алексий Комнин. Той получил питане от управителя на Кипър - Мануил Вотомид иконата да бъде изпратена там. Според преданието, Мануил получил наставление от монаха Исайа, след като той получил свише задача да пренесе иконата на остров Кипър. Управителят изпълнил молбата на монаха и сам се отправил към Константинопол. По това време императорската дъщеря боледувала от неизвестна болест и лекарите не можели да и помогнат. Чувайки молбата на Мануил, императора дал съгласие иконата да бъде дадена на Кипър. Дъщерята на императора в този момент получила изцерение, но императора започнал да отлага предаването на иконата. На сън му се явила сама Богородица и строго му заповядала да изпълни обещанието си. Императорът заповядал да се направи копие на иконата, което оставил за себе си, а оригиналната икона била изпратена за Кипър. За светинята в Кипър бил построен специален храм, като сам императора дал средства за неговото построяване, затова и обителта носи името императорска обител.

Киккски манастир на о-в Кипър
Значение на иконата

Богородица умолява своя Син за спасението на човешкия род и оттук идва името на иконата Милостива. Иконата се намира в Кикската обител, където ежегодно се стичат поклонници от цял свят с надеждата да получат изцеление от своите болести и решение на техните проблеми. Чудотворната икона помага на вярващи от различни религии, толкова неизчерпаема е милостта на Божията Майка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници