петък, 28 февруари 2020 г.

Грузинска икона на Божията Майка

Икона грузинской Божьей Матери


Грузинската икона на Божията Майка датира от 17 век и досега излива своята чудотворна сила на всички молещи се пред Нея. 
Иконата на Грузинската Божия Майка принадлежи към типа Одигитрия и изобразява мълчаливия диалог между Богородица и Богомладенеца. Образът много напомня за Йерусалимската икона на Божията Майка.
В центъра на иконата са изобразени светите образи, които заемат цялото пространство. Божията Майка е с наклонена глава към Младенеца, Който стои на лявата И ръка. Светият Младенец е изобразен с високо вдигната дясна ръка, като дава своята благословия на Майка си и на всички хора. В лявата ръка на Сина Божий има свитък, който символизира Стария Завет.
За какво се молим пред иконата на Грузинската Божия Майка?
Иконата на Божията Майка и молитвата пред нея е особено силна при случаи на масови епидемии, мор и чума. Пред иконата можем да се молим за лечение на хора от глухота и слепота. С помощта на Божията Майка и нейната сила можем да се молим за получаване на сила при борба с ракови заболявания, както и за избавяне от зли сили.
Дата на почитание на Грузинската икона на Божията Майка
От 1650 г. датата на почитание на иконата е 6 август. 
Молитва пред Грузинската икона на Божията Майка
Пред Теб се прекланяме, о, Велика Застъпнице наша, Майко Божия, Богородице Пресвета! Царице небесна, чуй молитвите ни и не ни оставяй без Твоето внимание. Вярваме и прославяме Твоето име! Пред Твоя образ се молим и искаме изцерение! Нека да получим опрощение на греховете и Твоето благословение! Нека да застанем пред Господа за всички наши нечисти деяния! Дай ни сили, изцели нашата душа и тяло! Избави ни от мъките и земните болести! Да бъде мир на нашата земя и в нашата страна! Само пред Твоя образ се молим и само Ти си способна да ни помогнеш! Молим се, Твоята подкрепа и Твоите благодеяния да ни застигнат! В името на Отца, и Сина, и Светия Дух! И во веки веков! Амин!

Грузинская икона Божией Матери в Москве

История на иконата

Иконата е много древна и е неизвестно времето на нейното изографисване. Първоначално тя се намирала в Грузия, но персийската империя, оглавявана от Абас, поробила земите на Грузия и похитила всички ценни вещи, включително и иконата. През 1622 г. иконата попаднала в плен на персийски търговци. Светият лик попаднал през 1625 г. на  руския търговец Стефан Лазарев. Той дал огромни средства да откупи иконата и да я предостави на православен храм, където била посрещната с гореща любов. Той помолил иконата да бъде поставена в Красногорския Богородичен манастир, разположен в Архангелска област. В момента, в който иконата отишла в манастира, започнали чудесата. Монах Питирим, загубил напълно зрение и слух, след дълги и искрени молитви пред иконата напълно се възстановил и започнал да вижда и чува. 
Скоро, цяла Русия узнала за чудодейните способности на Грузинската икона на Божията Майка. Хора от цяла Русия се стичали за да се помолят пред светинята и да получат изцеление. 
През 1654 г. иконата била отнсена в Москва, за да бъде реставрирана и да бъде подновена ризницата и. В Москва върлувала епидемия от мор тогава и иконата донесла много целебни излечения. Последните сведения за иконата са от 1946 г, след което иконата изчезнала. Иконата има много копия, които също даряват чудеса и изцеление на молещете се пред нея. 

Мощная молитва Грузинской иконе Божией Матери о здоровье и благополучии

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници