понеделник, 4 ноември 2019 г.

Пресвета Богородица Почаевска



Светлият лик на Божията Майка и Нейният Почаевски образ е звездна надежда на хората, загубили вяра в спасението и изцелението от болести, за които лекарите не могат да помогнат.
Сред изображенията на Божията Майка Почаевска, които не винаги са еднакви, има един отличителен знак, който присъства само в този образ. 
Светият образ, нарисуван от неизвестен визнтийски художник е върху дъска от липа, укрепена с дъбова подложка. 
Отличителният знак на иконата на Божията Майка Почаевска е изобразената стъпка, разположена в долната част. Такъв знак няма на нито един образ. 
Стъпката символизира следата на Небесната Царица, оставена от Нея на планината, от която е започнал строежа на Почаевската лавра. 


За какво помага иконата

При четене на молитви пред чудотворния образ на Божията Майка Почаевска, искрено вярващите в Бог хора получават отговори на своите молби.
Не един път Божията Майка дарувала на хората изцеление от недъзи, освобождаване от бесове и зависимости, укрепване във вярата и наставление на пътя на истината, избавление от плен, защита на дома от зли хора и др. 

Ден на почитание на иконата

23 Юли

Тропар, глас 4

Молещите се пред Твоята Свята икона, Владичице, биват удостоявани с изцеления, получават познание на истинската вяра и отблъскват агарянските нашествия. Затова измоли и за нас, коленичещите пред Теб, опрощаване на греховете, просвети сърцата ни с помисли на благочестие и принеси на Твоя Син молитва за спасение на душите ни.




История на иконата
През 13 в. двама безименни подвижници се укрили край Почаев, след като през 1240 г. Батий опостушил киевските земи. Заедно с местния пастир Иоан Боси били удостоени с голямо чудо - явяване на Пречистата в огнен стълб над почаевската скала. На мястото, където Тя стояла през онази нощ и се молела, върху плътна варовикова скала е останал отпечатък от дясното ходило на Пресветата Богородица. Отпечатъкът винаги е пълен с чиста и целебна вода от бликналия през същата нощ извор.

През 1559 г. преминаващия през почаевските земи гръцки митрополит Неофит, отседнал да нощува при благочестивата помешчица Анна Гойска и в знак на благодарност за радушния прием оставил на домакинята за спомен икона на Пресветата Богородица, нарисувана във византийски стил. 
Три десетилетия стояла иконата в домашен параклис в с. Урля, Почаевска област, а след това започнала да излъчва нощем тайнствена светлина, подобно на огнения стълб, в който 300 г. преди това Сама Пречистата се била явила тук. Гойски изтълкувала това като желание на Небесната Царица да пребивава във възродената Почаевска обител, където предали иконата със скъпи дарове - след като сляпороденият брат на стопанката - Филип Козински, прогледнал след молитва пред иконата.
След смъртта на Анна през 1644 г. всички околни земи останали на племенника и. Той ограбил манастира и прибрал иконата. Но той и жена му били поразени от болест. Съпрузите се изцелили след като върнали иконата обратно в манастира.
Оттогава светата Почаевска икона пребивава в специална рамка с формата на сияеща звезда. Почаевската икона се е прославила с многобройни чудеса.




Пресветата Богородица явила дивната Си помощ и по време на обсадата на обителта от турците през 1675 г. Тогава агаряните обкръжили дървените постройки на манастира и заплашили, че ще ги подпалят. Монасите паднали на колене пред иконата и се помолили за застъпничсество.

И тогава турците видели е небето над съборния храм видение - Пречистата се извисявала над обителта в лъчезарно сияние и простирала над нея Своя омофор, заобиколена от ангелско войнство с пламенеещи мечове. Ослепени от небесното сияние, агаряните започнали да се избиват един друг.
Почаевската обител е удостоена с почетното звание лавра през 1833 г. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници