вторник, 20 септември 2022 г.

Преподобна Мария Египетска

Преподобната Мария Египетска е една от най-великите свети хора за цялата история на християнството. Не са много подвижниците, които са удостоени с честта да бъдат споменавани седем дни подред в покайното време на Великия пост преди Възкресение, Нейният живот е необичаен, необичаен е и пътя и към Бог, а нейния духовен подвиг и плодовете му са изключителни. 

Мария Египетска се счита за покровителка на каещите се жени. На нея са посветени много храмове, а в храма Гроба Господен в Йерусалим има параклис, построен на мястото на нейното обращение.



                                                                Празник на почитание

1 април и на Петата неделя на Великия пост

                                                        За какво се молим на светицата

Преподобната Мария Египетска като покаяла се грешница, помага и на другите да получат истинско опрощение на греховете.  Молитвите пред светата помагат за очистване от греховете, за избор на правилния път в живота и избавление от вредните навици и пагубните привички. 



Молитва

О, велика Християнска угоднице, Мария! Чуй недостойната молитва на нас, грешните (имената), избави нас, преподобна майко от страстите, воюващи в нашата душа, от всякаква печал, от внезапна смърт и от всякакво зло, а в часа на разделение на душата от тялото, премахни всяка лукава мисъл и лукави бесове, за да отиде нашата душа с мир в светлото място при нашия Бог Иисус Христос, където да получим от Него очистване от греховете и спасение на нашите души, защото на Него подобава всяка слава, чест и поклонение с Отца и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.  Амин




Житие 


    Преподобна Мария Египетска живяла в Александрия в 5 век. На 12 години тя напуснала дома на родителите си и започнала да води греховен живот, като обикнала с цялото си сърце разврата и п прелюбодеянието. Този начин на живот водила Мария 17 години, а пътя на нейното разкаяние започнал с пътуване до Йерусалим. Там, заедно с други поклонници, Мария решила от интерес да влезе в църква, но не могла - някаква невидима сила не и позволила да го направи. Осъзнавайки, че не може да влезе в църквата заради греховете си, Мария се разплакала.         Виждайки иконата на Божията Майка, Мария започнала да Я моли да не я отблъсква, след което почувствала облекчение и могла да влезе в храма. Пред иконата на Богородица тя се помолила да бъде наставлявана по пътя на спасението. Тогава тя чула глас: "Отиди на Йордан и там ще намериш покой за душата си,", Мария излязла от храма като нов човек. 
Вслушвайки се в гласа, Мария отишла при река Йордан, преминала през другата страна и се заселила в пустинята. В първите 17 години в пустинята, Мария търпяла тежки мъки и лишения и се борила със страстите, В следващите 30 години светицата продължила своето подвижничество, като започнали различни проявленипя на вярата: левитирала над земята, когато се молила, ходила по водата на река Йордан, можела да подчинява дивите зверове на пустинята. Почти 50 години Мария преживяла в Йорданската пустиня в пълно уединение, пост и молитва. Малко преди смъртта си, тя срещнала св. Зосим, на който изповядала целия си живот. 




Така от велика грешница Мария станала велика светица и е оставила ярък пример на покаяние.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници