неделя, 19 април 2015 г.

Икона на Богородица "Избавителка" - за душевно и физическо изцеление, по време на бедствия, за изпращане на благодатна сила по време на изпитания


Свети Апостол Тома - за укрепване на волята и вярата, придава увереност, защитава от опасност

Томина неделя е осмият ден на Великден. На този ден се обновява паметта за Възкресение Христово и се споменава ап.Тома, който пожелал лично да се убеди във Възкресението на Спасителя, като не повярвал на останалите ученици, разказали му чудесната вест. По евангелския сюжет възкръсналия Христос се явил пред Тома, за да може лично да се убеди в чудото на Възкресението. "И не бъди невярващ, но вярващ." - казал Спасителя на Тома. 

Как помага иконата

Апостол Тома помага на всички, чиито души се мъчат в неверие, охлаждане и намаляване на вярата. Ако горещо се помолим на апостол Тома, който сам е преминал през тежкото изпитание, той задължително ще дойде на помощ и със своята молитва ще утвърди нашата вяра.
Свети апостол Тома се смята за покровител на инжинерите, студентите, философите и за покровител на Индия.

Уверението на св.ап. Тома. Мозайка от XI в. от храма в Дафия, Гърция.

Молитва
О, свети апостоле Тома!Молим те, съхрани ни и ни предпази с твоите молитви от дяволските изкушения и греховните падения и измоли висша помощ по време на неверие, да не се докосваме до съблазънта, но неотстъпно да следваме спасителния път на Христовите заповеди, за да достигнем  до блаженната райска обител.
Апостоле на Спасителя! Бъди ни помощник и пазител в целия живот и ни помогни да живеем благочестно и благоугодно, и да прославим великолепното име на Отца, Сина и Светия Дух. Амин.


Житие
Св.апостол Тома е един от 12 ученици на Иисус. Името Тома означава "близнак" (според преданието апостола много приличал външно на Христос). Тома бил родом от галилейския град Панеада (Северна Палестина) и бил рибар. Слушайки божественото слово и виждайки Неговите чудеса, Тома последвал Господ и бил избран от Учителя за Негов ученик.
Той не бил образован, но притежавал остър и логически ум. От всички ученици само Тома имал аналитически ум, и най-добре разбирал Иисус и имал способността да оцени Неговата личност.
Тома бил един от най-преданите ученици на Господ и предаността му била плод на неговата искрена любов и сърдечна привързаност към Иисус. Иисус много харесвал Тома, и Той провел много дълги беседи на четири очи. Неговото присъствие сред апостолите било огромно утешение за всички честни скептици и е помогнало на много смутени умове да влезат в Царството Небесно. Апостолството на Тома е неизменно свидетелство за това, че Иисус обича и честните скептици.
Тома имал тежък и избухлив характер, на който бил присъщ песимизма и подозрителността. Но колкото повече го опознавали неговите приятели, толкова повече го харесвали. Те се убедили в неговата честност и непоколебима преданост. Тома бил искрен и правдив човек, който в един момент от живота си бил загубил вярата в другите хора. Срещата му с Иисус преобразила характера му.  

Възкресението на Христос
Притежавайки критичен ум, апостол Тома не повярвал на разказите на останалите апостоли за Христовото Възкресение (той не бил сред другите 10 апостола по време на явлението на възкръсналия Иисус пред учениците):"Докато не видя на Неговите ръце раните от гвоздеите и не сложа палец в раните - няма да повярвам".
Точно след 1 седмица, на осмия ден след Възкресението всички ученици били заедно, и този път с тях бил и Тома. И отново се явил Спасителя и показал Своите рани и предложил на Тома да сложи пръст в раните Му:"Дай си пръста и виж Моите ръце. Подай си ръката и я сложи в Моите ребра, и не бъди невярващ, а вярващ".
Неверие святого Фомы, Караваджо
Неверието на св.Тома, Караваджо 1601 г.
След като видял с очите си и повярвал, Тома възкликнал :"Господ мой и Бог мой!"
Иисус с укор му отговорил:"Ти повярва, защото ме видя, блаженни тези, които не видяха и повярваха".

Проповядване в Индия
След възнесението на Иисус и слизането на Светия Дух върху апостолите, според жребия, който изтеглили за това къде да отидат апостолите на Тома се паднал жребия да отиде в Индия
Тома изпаднал в ужас, че трябва да отиде в тези диви места, но му се явил Иисус за да го подкрепи и обещал да бъде с него.
И апостол Тома започнал да проповядва в Палестина, Месопотамия, Етиопия и Индия, основавайки християнски църкви.За пътуването на ап.Тома се разказва в неканонически източници - апокрифа на "Евангелието на св.Тома" и в индийски сборници.
Той основал в Керала християнска църква и покръстил местните жители. Те са т.нар. сирийски християни. 

                                                          Успение на Божията Майка
По времето, когато Божията Майка починала апостол Тома бил в индийските страни. В деня на Успението на Божията Майка по чудотворен начин всички апостоли, които били разпръснати по целия свят се събрали в Йерусалим с изключение на Тома. Три дни след погребението апостола дошъл в Йерусалим и много се опечалил, че не могъл да се прости с Божията Майка. Тогава след решение на всички 70 апостоли, те отворили гробницата на Божията Майка, но тя била празна и там стоели само погребалните одежди. Богородица се явила на апостол Тома и му хвърлила своя честен пояс от небето.



Успение Пресвятой Богородицы: история, иконы, молитвы, проповеди (+аудио, видео)

Кончината на ап.Тома
След това апостол Тома отново се завърнал в индийските страни, за да проповядва христовото учение. Там, той обърнал в христовата вяра две жени, едната от които била жена на управителя на гр. Мелипур (сега Мадрас). Двете жени станали толкова вярващи, че се отказали от плъстско съжителство със своите мъже. Това много разгневило управителя на града, и апостола бил хвърлен в тъмница. Ап. Тома загинал мъченически - бил пронизан от 5 копия пред каменния кръст, който направил със собствените си ръце. Той умира, прегърнал кръстта и бил погребан на това място, където в момента се намира католическата базилика св.Тома в гр. Мадрас.

Според преданието след смъртта на св.Тома управителя на Малипур станал християнин заедно с всичките си велможи.
Св. Тома загинал през 68 г.


Мощите на св.Тома
Части от мощите на св.Тома има в Унгария, Индия, Италия и на Атон.Мощите на светеца били в Индия до 4 в.


Индия, Ченнай. Собор Святого Фомы
Индия, Ченай (до 1996г. -Мадрас). Катедрала "Св.Тома"
Но през 385 г. част от мощите на светеца били пренесени в Месопотамия, в гр.Едеса (сега Орфа). Там била построена църква, в която се стичали богомолци от много страни. Впоследствие част от мощите били пренесени в Константинопол, където бил изграден храм, носещ неговото име.
През 1143 г. в резултат на войните с мюсулманите, гр.Едеса попаднал под тяхно владение. За да съхранят мощите, кръстоносците ги пренесли на о-в Хиос в Егейско море. През 1258 г. имало сражение между венецианците и жителите на Генуа за контрола на морските пътища към Изтока. Победили венецианците, които пренесли мощите от Хиос в гр. Ортон /Италия/.
Перенесение свв. мощей апостола Фомы в Ортону с острова Хиос
Пренасяне на мощите на св.Тома от остров Хиос
Оттогава до сега мощите се намират в катедралата на гр.Ортон.

Ортонский собор во имя святого апостола Фомы
Мощи апостола Фомы

петък, 17 април 2015 г.

Калужка икона на Божията Майка - при парализа, ушни болести, глухота, избавяне от чума и холера, при нападения на нашественици










Чудотворната икона на Божията Майка "Калужка" се явява преди 250 години като неизменен източник на чудеса. В нашето сложно време, когато човек, потопен в ежедневието и в тежестта на битието напразно търси утеха в забавленията и удоволствията и забравя, че близо до него е истинския благодатен източник на утешението - Св.Богородица. 
На повечето икони Божията Майка е изобразена или с Иисус на ръце, или в обкръжението на молещи се ангели. Но Божията Майка има и съвършенно уникален образ, на който Дева Мария е представена с книга. 

Как помага иконата
Иконата на Божията Майка "Калужка" помага при парализи и при физически недъзи, на хора, които имат проблем със слуха. С молитва пред иконата се лекуват всякакви болести - слепота, паралич, алкохолизъм, кожни заболявания. Иконата помага не само на отделни лица - този образ е спасявал неведнъж Калужката земя.

Молитва
О, Пресвета Владичице Богородице, Царице на Небето и Земята! Към Теб прибягваме и за Твоята помощ призоваваме: съхрани нашата земя от нашествие на чуждоземци и от всякакви душевни и телесни болести, за да Те славим и величаем винаги Тебе, Пресвета Богородице, като наша Блага и Дивна Застъпница во веки веков. Амин.

История на иконата и чудеса
Историята на Калужката икона е тясно свързана с Калуга. Намиращото се на 10 км от Калуга селце Тинково през 18 век принадлежало на Василий Хитров, представител на древен болярски род. През 1748 г. две прислужнички разчиствали тавана на болярския дом. Сред прашните натурии открили пакет. Отворили го, и се оказало, че това е  нарисувана на платно картина. На нея била изобразена облечена в тъмно синьо, почти монашеско облекло жена, четяща книга. Момичетата помислили, че жената е монахиня. Една от прислужниците, не много интелигентна и умна, се изплюла върху картината. Тя не знаела, че това е образа на Богородица, но наказанието дошло бързо. Евдокия (така се наричало момичето) се парализирало.
изображение

Другата прислужница разказала всичко на господаря си, който заповядал момичето да бъде пренесено в неговия дом. През нощта на родителите на момичето се явила Божията Майка, Която казала:
"Вашата дъщеря със своята дръзка постъпка върху изображението на платното не оскверни монахинята, но Мен, защото това е Мой образ, чрез който по волята на Моя Син и Бог Аз ще се застъпвам за вашия град и неговите жители. На сутринта кажете това на свещенниците и заедно с тях се помолете пред поруганата Моя икона, наръсете парализираната с водата, която извира под храма, и вашата дъщеря ще бъде излекувана."
Родителите направили това, което им поръчала Богородица и Евдокия била излекувана, след като се покаяла. Иконата била поставена в рамка, и пренесена на почетно място в болярския дом. 
Скоро в имението, в което служил слугата Прохор, отдавна страдащ от глухота три пъти виждал на сън Божията Майка. Тя му казала горещо да се моли пред иконата. Така и направил и след две денонощия се събудил с напълно възстановен слух.
Единствената дъщеря на болярина Евдокия се разболяла тежко. Една нощ и се явила Пречистата, казвайки:" Моли се пред тази икона - и ще получиш изцеление". Евдокия разаказала съня на родителите си и те заедно се помолили. Девойката оздравяла.
Хитров разбрал, че не трябва да държи тази светиня у дома си и я пренесъл в църквата на съседното село Калужка. Сега в селото е възстановена църквата Успение на Света Богородица, където била пренесена иконата, като сега тя е част от Малоярославския Свято-Николски Черноостровски женски манастир.
Описани са следните чудеса на изцеление:
Сина на човек от Калуга от няколко години бил на легло, като цялото му тяло било покрито с рани. Лекарите били безсилни. Старецът не знаел какво да направи, докато сама Пресветата Богородица не му дала решението: "Отиди в Калужка и се моли." Къде е Калужка, старецът не знаел, но тръгнал на път и открил иконата. Дълго се молил, а когато се върнал в къщи сина му бил оздравял. 
Калужкият търговец Иван Воробьов и съпругата му много страдали, защото всичките им деца умирали като бебета. Явила му се Богородица, която му казала да отиде в църквата на р.Калужка и да намери Нейната икона. Семейството обиколило няколко църкви край реката, но не могли да намерят чудотворния образ. На втория път, намерили църквата с иконата на Божията Майка. Малко след това им се родило момиченце, което пораснало живо и здраво.
Жителка на Жиздра (град в Южна калужка област) Устиня Фьодоровна страдала от алкохолизъм. По време на литийно шествие, тя се обърнала с молитва за изцеление към Божията Майка и чудото се случило.
През 1771 г. в Москва и околностите (Калуга се намира на 180 км от Москва) избухнала епидемия от чума. Болестта поразявала хората внезапно - хората, както стояли или ходили били поразявани внезапно и умирали като мухи. Нито лекарите, нито правителството можели да овладеят епидемията - тя вземала нови и нови жертви. Донесли в града Калужката икона  и с литийно шествие обходили всички улици на града и мора престанал. В чест на това събитие църквата почита иконата  на 2 септември.
Калужская икона Пресвятой Богородицы, фрагментКалужская икона Пресвятой Богородицы, фрагмент
По време на Отечествената война през 1812 г. иконата била пренесена в гр. Ефремов. В края на октомври, войската на Наполеон била отблъсната. Много пленници след войната разказвали, как няколко пъти имали видение на Божията Майка. Всеки път виденията били съпровождани с победа на руските войски. За това било доложено на император Алекасандър Първи. Той се разпоредил всяка година на 25 октомври да се почита Калужката икона с литийно шествие.

До 1918 г. иконата се намирала в Калужка. След революцията била пренесена в Московската Духовна Академия при Троицко-Сергеевата лавра. С участието на Патриарх Алексий в наши дни иконата била върната в град Калуга.

Значение на иконата

Небесната Царица ще махне всяка стрела, забила се в нашата душа, ще излекува всяка наша рана и ще утоли всяка печал. Единственото, което се изисква от нас е да се помолим пред Нейния образ с вяра и усърдие. 
Когато ни предстои важно дело, Божията Майка ще благослови нашия труд и ще увенчае с успех нашия труд и всеки бизнес. Молитвата пред Божията Майка ще помогне и на децата в тяхното учение, тя ще просветли умовете им и ще облегчи учението им.
Ако се отправяте на далечен път Божията Майка ще бъде ваша Пътеводителка, ще ви избавя от врагове и ще предотвратява всякакви нещастия по пътя. 
Няма напълно щастливи хора на Земята, всички живеем с нашите скърби, а някои и с голяма мъка. Когато мъката болезнено е свила нашето сърце, това което можем да направим е да се помолим на Божията Майка да ни изведе от това състояние с думите:"Пресвета Владичице Богородице! Ти виждаш моята немощ и безпомощност, виждаш моята тъга и скръб. Моля те, бъди моя Майка и Покровителка. Защити ме, вразуми ме и ме научи да творя. Не се отвръщай от мен, Ти си едничката надежда, която имам."




понеделник, 6 април 2015 г.

Черната Пресвета Богородица от Несебър - помага при психични болести, за изгонване на зли духове






Иконата на Божията Майка "Черна Пресвета Богородица" се намира в църквата Успение на Света Богородица в Несебър.Тя е копие на известната Иверска чудотворна икона, позната като „Пресвета Богородица Портаитиса – Вратарница, която се намира в Светогорския манастир Иверон. Счита се, че неин автор е първият иконописец в Християнската Църква – св. апостол и евангелист Лука. Несебърската „Пресвета Богородица” е нейно копие от византийско време – Х- ХІІ век.

Света Богородица е почитана като пазителка на Несебър. На 15 август,   Успение на Пресвета Богородица е и денят на Несебър. На този ден се извършва литийно шествие с иконата из целия град, като се пеят молитви към Пречистата.

История на иконата
Иконата датира от 13 век и е изографисана във византийски стил. Съгласно преданието иконата на Богородица била донесена от Атон. Иконата е изрисувана в тъмни тонове, или е потъмняла с времето. Има мнение, че е потъмняла, защото е била военна икона, която воините носели на бойното поле.
Първоначално иконата се съхранявала от гръцка монахиня. Още тогава гражданите видяли много чудеса след молитви пред иконата. След смъртта на монахинята иконата била пренесена в местната  църква "Св.Георги". В 17 в. турците завладели града и решили да разрушат храма, в който се намирал чудотворния образ, и тогава се случило чудо. Любимият кон на турския военачалник изведнъж започнал да буйства и за малко не умрял. Гражданите на Несебър изнесли чудотворната икона и в този момент конят се усмирил и успокоил. Турският паша не само  не съборил храма, но и дал пари за златно украшение за иконата.
Минали години, и жителите на Несебър решили да построят църква. На мястото на настоящата църква имало училище и децата, играещи си в училищния двор видяли на дървото до тях иконата на Богородица, която много добре знаели от църквата. Иконата била върната на мястото си в църквата, но на следващия ден отново я открили там. В три поредни дни Богородица се явявала в съня на жена от Несебър с думите:"Постройте ми отделна църква. Не искам повече да стоя сред мъжете." След разказа на жената за нейния сън с молбата на Небесната Царица, започнало строителството на храма, но успели да го завършат, когато дървото, на което се появила иконата изсъхнало и под корените му намерили делва с жълтици. С тези пари хората завършили строителството на храма.
http://fb.ru/misc/i/gallery/11007/474803.jpg
През 1994 г, иконата била похитена и това събитие развълнува цяла България. Полицията бързо намерила крадците - младежи на възраст 18-20 г, Иконата била изпратена за реставрация в град Сливен и престояла там 3 години.
И сега храм Успение Богородично в Несебър привлича хиляди поклонници от цял свят. Хората идват със своите скърби и болки, молейки за помощ и закрила Небесната Царица и Нейния образ Черната икона на Божията Майка - покровителка на Несебър. Всяка година на 15 август - Успение Богородично се провежда литургийно шествие. Иконата обикаля целия град с песнопения и молитви към Пречистата.

"И сегодня Успенский храм и его главная святыня привлекают к себе тысячи богомольцев и паломников со всего света. Люди идут со своими скорбями и болезнями, прося помощи и предстательства Царицы Небесной. «Черная» икона Пресвятой Богородицы – покровительница града Несебр и каждый год на Праздник Успения Божией Матери (в Болгарии этот праздник приходится на 15 августа) проводится крестный ход. Икону несут через весь город с пением молитв Пречистой. Этот день также является днем города." (ссылка>>)


Как помага иконата
Невъзможно е да се изброят чудесата, които е сътворила иконата. Много хора, страдащи от телесни и душевни недъзи получавали и получават изцеление. Особено много помага иконата при душевни заболявания. 

Страници

Страници